października 14, 2016

Karmelowe ciasto z orzechami.


KARMELOWE CIASTO Z ORZECHAMI


Dzień dobry!

Witamy Was prosto z naszej kuchni, w której ostatnio sporo się dzieje. Ciągle coś pichcimy. Chodziło za nami ciasto z orzechami i karmelem. Takie łakocie robimy raczej dopiero zimą, ale mamy dość sporo orzechów włoskich, które muszą ustąpić miejsca świeżym z tego roku, więc postanowiliśmy sobie dogodzić i przygotować ciacho z dużą ilością karmelu i orzechów, przełamane smakiem czarnej porzeczki. Ciasto jest dość wysokie, wygląda niemalże, jak torcik karmelowy. Krzysiu jest stuprocentowym łasuchem i uwielbia ciasta, zajada je codziennie do kawy i nie wyobraża sobie dnia bez czegoś słodkiego. Więc się domyślacie, że ja mam prawo do problemów z utrzymaniem sylwetki na wodzy ehehheeh. Tym bardziej, że to On w naszym domu robi najlepsze drożdżowe ;-)
Jeśli tak jak my lubicie dogadzać sobie jesienią to zapraszam Was serdecznie na to ciacho.
Sprawdźcie poniższą listę składników.


Ciasto z orzechami na Święta



Jak przygotować ciasto z orzechami i karmelem?


SKŁADNIKI:


CIASTO:

- 400 g mąki pszennej 
- 200 g mąki pełnoziarnistej graham (+ do podsypywania)
- 2 całe jajka + 2 żółtka
- 5 łyżek miodu
- 1/6 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody 
- 200 g margaryny
- 1/2 łyżeczki kardamonu zmielonego

W/w składniki zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do zamrażarki na 15 minut.
Po tym czasie wyjmujemy dzielimy na 2 części.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Ciasto musi być równo wyłożone, dość cienka warstwa. 
Pieczemy 25 minut w temp. 160 - 170 stopni C. 
Grzanie dół + termoobieg.
Ciasto całkowicie studzimy na kratce, nie pozostawiamy go w blaszce.

Wystudzone blaty kroimy na pół, otrzymując 4 prostokąty. 
Cztery warstwy ciasta.


MASA PORZECZKOWA:

- dżem porzeczkowy domowej roboty najlepiej ;-)


MASA BUDYNIOWA:

- 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1 jajko

Do rondla wlej mleko, dodaj masło, wsyp proszek budyniowy i ciągle mieszaj trzepaczką, gotując na małym ogniu. Masa będzie powoli gęstnieć. Ważne aby cały czas równomiernie mieszać rózgą, wtedy nie powstanie ani jedna grudka. 
Gdy uzyskamy konsystencję gładkiego, gęstego budyniu, zdejmij masę z ognia i dodaj jajko, ciągle mieszając trzepaczką. Rozmieszaj dokładnie je, w masie. Postaw  z powrotem na ogniu i zagotuj przez minutę masę.
Masa jest gotowa. 
Połowę gorącej masy wykładamy na blat ciasta posmarowanego dżemem porzeczkowym, rozprowadzamy równo. Przykrywamy kolejnym blatem ciasta i lekko dociskamy. Wykładamy drugą połowę masy budyniowej i przykrywamy kolejny - trzecim blatem upieczonego ciasta.


KARMEL Z ORZECHAMI:

- 2,5 do 3 szklanek lekko posiekanych orzechów włoskich (lub włoskie czy ziemne)
- 200 g margaryny
- 8 łyżek miodu
- 6 łyżek cukru
- 150 ml śmietanki 36%

Margarynę, cukier i miód rozpuść w rondelku na małym ogniu. Dodaj orzechy gotuj masę przez około 15 minut, kiedy zdecydowanie zgęstnieje i zacznie lekko brązowieć. Masy nigdy nie próbuj palcem ponieważ ma bardzo wysoką temperaturę. (Wiem, ze karmel kusi ;-) )
Zdejmij z ognia i bardzo cieniutkim,małym strumieniem wlewaj porcjami śmietankę, ciągle mieszając trzepaczką. Należy tą czynność wykonać bardzo ostrożnie, mamy do czynienia z masą o bardzo wysokiej temperaturze, w którą wprowadzamy produkt o niższej temperaturze, więc masa będzie się mocno pienić.
Ciągle mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Stawiamy na kuchni i dalej gotujemy kolejne 10 minut. 
Masa jest gotowa.
Przestudzoną masę (o temperaturze ciała)  z orzechami wylewamy na trzeci blat ciasta (pozostaw w rondelku około 4 -5 łyżek samego karmelu na wierzch ciasta), i przykrywamy czwartym blatem ciasta, dość mocno dociskając. Na samym wierzchu rozprowadzać karmel.
Całość studzimy przez około 4 godziny.
Ciasto przechowujemy w chłodnym miejscu np. w lodówce.
Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień. 
A prezentuje się tak:




5 komentarzy:

  1. Wspaniale się prezentuje ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę super! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto obłędne, a model pierwsza klasa! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam.Jakiej wielkosci ma byc blacha?

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI