lipca 18, 2016

Tarta z czarną porzeczką, jagodami, czereśniami i bezą! Obłędnie dobra!!!





Przepyszna, obłędna, krucha i w dodatku z bezą tarta z ciemnymi owocami takimi jak: jagody, czarna porzeczka i bardzo, bardzo ciemne czereśnie. Powiem Wam Kochani, że to ciasto rozeszło się błyskawicznie podczas spotkania z przyjaciółmi. Każdy się nim zachwycał. W smaku takie jak lubię najbardziej słodko- kwaśne. Zresztą nie będę Was długo przekonywać, po prostu spójrzcie na zdjęcia ;-)))

Zerknij na listę składników i spraw radość sobie i bliskim!




SKŁADNIKI:

ciasto:

- 150 g masła prosto z lodówki
- 300 g mąki pszennej typu 480
- 2 żółtka
- 135 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Z w/w składników bardzo szybko zagnieć ciasto, owiń je folią i wstaw do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie wylep ciastem formę do tarty.

nadzienie:

- 1 filiżanka jagód leśnych
- 1 szklanka czarnej porzeczki
- 1/2 szklanki czereśni
 - 3 łyżki cukru pudru

Owoce wymieszaj z cukrem pudrem i wyłóż na ciasto

beza:

- 3 białka
- 2 łyżki czubate cukru pudru
- szczypta soli

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier i nadal ubijaj, tak aby piana była sztywna. Po odwróceniu miski do góry nogami nie może wypłynąć.
Pianę wyłóż na owoce i wstaw do pieca.
Temp 160-165 stopni C, czas: 40 minut



Ciasto całkowicie studzimy, przyozdabiamy dodatkowo owocami.

Pyszota!!!!


2 komentarze:

  1. po prostu łał, nie jeść tylko patrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. z jagódkami,,,pycha ,i jak ładnie wygląda :-)


    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI