lipca 25, 2016

Konfitura z wiśni! Przepyszna i w obłędnym kolorze!




Jest coś pięknego i niesamowitego w naszej polskiej tradycji wekowania i przechowywania żywności. Ja osobiście zawsze staram się co roku zrobić kilka weków, w tamtym roku robiłam dżemy truskawkowe, porzeczkowe, jagodowe, borówkowe, wekowałam ogórki na różne sposoby, robiłam konfitury z dyni z różnymi owocami. Wiśnie jakoś przeoczyłam. Ale w tym roku odpuściłam truskawki całkowicie, jakoś niepostrzeżenie sezon na te owoce się dla mnie skończył. Ale może to i dobrze, zawsze staram się zrobić kilka słoiczków maxymalnie 7- 8 sztuk, z jakiegoś owocu. Tak aby móc po prostu wrócić smakiem w zimowe wieczory do tych pyszności. Dżemy wykorzystuje nie tylko na kanapki, w ten sposób to chyba najmniej, najczęściej do gofrów, naleśników, ciast. Czy też konfitury do herbaty. Więcej moich przepisów na różnego typu weki znajdziecie w tej zakładce- SPIŻARNIA i DŻEM


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania konfitury z wiśni! Wiśnie to idealny owoc do przetworów. Nadaje się na soki, kompoty, dżemy i konfitury.Ja przygotowuje konfiturę z wiśni, gęstą z owocami widocznymi prawie w całości. Słodką i bardzo aromatyczną.
Zerknij na krótką listę składników!





SKŁADNIKI:

- 3 kg wiśni
- 1,5 kg cukru
- proszek typu dżemix w 2 sztukach (opcjonalnie)

Wszystkie słoiki dokłądnie umyj i wysusz. Ja swoje wyparzyłam w zmywarce. Jeśli nie masz to każdy słoik przelej wrzątkiem. Przygotuj zakrętki.
Wydryluj wiśnie, przełóż do garnka i dodaj cukier. Całość gotuj na wolnym ogniu, tak aby cały nadmiar wody odparował. Jeśli używasz dżemixu to nie musisz aż tak długo gotować konfitur, dodaj po prostu proszek a on zagęści nadmiar wody i uzyskasz strukturę dżemu. 
Konfitury gotujemy zdecydowanie dłużej, czekamy aż płyn odparuje, a cała masa będzie zdecydowanie gęstsza. Dzięki temu zabiegowi smak i aromat będą zdecydowanie mocniejsze. Więcej substancji smakowych zostanie w produkcie, będzie on bardziej skoncentrowany.
Gorącą masę nakładaj do słoików i od razu zakręcaj. Słoiczki obracamy do góry nogami i układamy na ręczniku. Wszystkie słoiczki napełnione konfiturą przykrywamy grubym ręcznikiem. Zostwiamy tak na minimum 12 godzin, a najlepiej na 24 h. Dopiero odwracamy i wstawiamy do szafki czy spiżarni. W ten sposób przygotowane bez problemu wytrzymują do kolejnych wakacji.




Mam nadzieję, że się skusicie na konfitury czy też dżemy z wiśni, bo warto!
Smak i zapach unikatowy i fenomenalny!



1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI