lipca 24, 2016

Dietetyczna szarlotka bez mąki, cukru i jajek!











Wreszcie są! Pierwsze polskie jabłuszka papierówki. Twarde, kwaskowate i soczyste! Idealne na szarlotkę! Szarlotka z takich jabłek zawsze smakuje wyśmienicie! Ma ten jedyny i nie powtarzalny smak. Postanowiłam ją przygotować w wersji dietetycznej. Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem!
Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane jeszcze ciepłe, jak i na zimno.  
Jak zawsze podam, też wersję alternatywną dla tych co nie na diecie ;-)))

Zerknijcie na poniższą listę składników jest mega krótka!


SKŁADNIKI:

- 8 do 10 jabłek papierówek
- 2-3 łyżeczki płaskie cynamonu
- 1 łyżeczka stewii (jeśli nie jesteś na diecie użyj 8 płaskich łyżek cukru brązowego bądź miodu)
- 6 do 8 łyżek kaszy manny błyskawicznej 
- 2 łyżki oleju kokosowego ( alternatywa: masło)







WYKONANIE:

- jabłka obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie plasterki, im większe tym lepiej, staraj się aby to był plasterek przez całe jabłko
Formę (średnia tortownica) wysmaruj olejem ( 1 łyż), na dnie ułóż plasterki z jabłka w grubości po 3 plasterki, posyp cynamonem, stewią ( lub cukrem) i od 1 do 1,5 łyżki kaszy manny, potem znowu plasterki jabłka, cynamon, stewia, kasza manna i tak do skończenia się składników. Samą górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg.
Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie. 
Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane sosem karmelowym, bądź z kulką lodów śmeitankowych, możesz też przyozdobić bitą śmietaną. Choć dla mnie idealne jest takiej czystej wersji. Przepyszny smak jabłka z cynamonem w postaci lekkiej szarlotki. Ideał na drugie śniadanie do kawy, bądź podwieczorek z herbatką!




Życzę Wam smacznego!

I zapraszam na facebooka smykwkuchni! Tam możecie mnie bliżej poznać ;-)))

Pięknego dnia!


6 komentarzy:

  1. super przepis, wiele razy robiłam taką sypaną szarlotkę i uważam, że jest fantastyczną alternatywą ciężkich ciast :) zapraszam również na mojego bloga ->https://kucharzowanienamaxa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje! :) Papierówki uwielbiam na surowo, bo są cudownie kwaśne :) W szarlotkach oczywiście też ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie papierówki to smak dzieciństwa bo mieliśmy taką olbrzymią papierówkę w ogrodzie u jednej i drugiej babci, więc jadło się ich tyle aż brzuch bolał hehehe

      Usuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI