Wreszcie są! Pierwsze polskie jabłuszka papierówki. Twarde, kwaskowate i soczyste! Idealne na szarlotkę! Szarlotka z takich jabłek zawsze smakuje wyśmienicie! Ma ten jedyny i nie powtarzalny smak. Postanowiłam ją przygotować w wersji dietetycznej. Mamy lato, każda z nas dba o sylwetkę i raczej stara się unikać dodatkowy kcal. Dlatego to ciasto jest bez mąki, bez cukru i bez jajek! I w dodatku robi się je błyskawicznie! Ma za to dużo cynamonu, który uwielbiam łączyć z jabłkiem!
Idealne ciacho dla dzieci, pyszne podawane jeszcze ciepłe, jak i na zimno.
Jak zawsze podam, też wersję alternatywną dla tych co nie na diecie ;-)))
Zerknijcie na poniższą listę składników jest mega krótka!
SKŁADNIKI:
- 8 do 10 jabłek papierówek
- 2-3 łyżeczki płaskie cynamonu
- 1 łyżeczka stewii (jeśli nie jesteś na diecie użyj 8 płaskich łyżek cukru brązowego bądź miodu)
- 6 do 8 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 2 łyżki oleju kokosowego ( alternatywa: masło)
WYKONANIE:
- jabłka obierz ze skórki i pokrój na cieniutkie plasterki, im większe tym lepiej, staraj się aby to był plasterek przez całe jabłko
Formę (średnia tortownica) wysmaruj olejem ( 1 łyż), na dnie ułóż plasterki z jabłka w grubości po 3 plasterki, posyp cynamonem, stewią ( lub cukrem) i od 1 do 1,5 łyżki kaszy manny, potem znowu plasterki jabłka, cynamon, stewia, kasza manna i tak do skończenia się składników. Samą górę obsyp mocno cynamonem i polej resztą oleju kokosowego (ewent. masłem). Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut temp. 190 stopni C. Grzanie dół + termoobieg.
Po wyjęciu z pieca ciasto odstaw na godzinę, dopiero wyjmij z formy, będzie jeszcze ciepłe i takie już można jeść. Można też poczekać aż całkowicie ostygnie.
Ciasto w wersji nie fit, możesz podać polane sosem karmelowym, bądź z kulką lodów śmeitankowych, możesz też przyozdobić bitą śmietaną. Choć dla mnie idealne jest takiej czystej wersji. Przepyszny smak jabłka z cynamonem w postaci lekkiej szarlotki. Ideał na drugie śniadanie do kawy, bądź podwieczorek z herbatką!
Życzę Wam smacznego!
I zapraszam na facebooka smykwkuchni! Tam możecie mnie bliżej poznać ;-)))
Pięknego dnia!
super przepis, wiele razy robiłam taką sypaną szarlotkę i uważam, że jest fantastyczną alternatywą ciężkich ciast :) zapraszam również na mojego bloga ->https://kucharzowanienamaxa.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńdziękuję serdecznie ;-)
UsuńPięknie się prezentuje! :) Papierówki uwielbiam na surowo, bo są cudownie kwaśne :) W szarlotkach oczywiście też ;)
OdpowiedzUsuńdla mnie papierówki to smak dzieciństwa bo mieliśmy taką olbrzymią papierówkę w ogrodzie u jednej i drugiej babci, więc jadło się ich tyle aż brzuch bolał hehehe
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje❤
Usuń