W ramach akcji kulinarnej organizowanej na durszlak.pl, wraz z marką Bonduelle, chciałabym Wam przedstawić przepyszny pomysł na sałatkę grecką z białą fasolką gotowaną na parze. Sałatka jest bardzo delikatna, aromatyczna, sycąca i przepięknie się prezentuje. Dzięki użyciu aromatycznych dodatków takich jak suszone pomidory w oleju, świeża bazylia, soczysty ananas czy oliwy z dodatkiem pomidorów, biała fasolka została wyeksponowana smakowo jako główny składnik dania. Taka propozycja sprawdzi się jako letni obiad lub kolacja, ale również jako idealne rozwiązanie na przyjęcie czy grilla w ogrodzie. Sałatkę robi się szybko, i tak samo szybko znika z talerzy.
Sprawdźcie czego potrzebujecie do wykonania tej potrawy.
SKŁADNIKI:
- 1 opakowanie białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle
- 2 plastry ananasa
- 10 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
- kilka marynowanych grzybków
- 4 łyżki czarnych oliwek
- 100 g sera feta
- oliwa z oliwek z dodatkiem suszonych pomidorów
- świeża bazylia
Wykonanie:
Fasolkę odcedź i przesyp do dużej miski, dodaj posiekane pomidory i bazylię. Grzybki i ser feta pokrój na grubszą kostkę. Ananasa obierz ze skóry, wydryluj zdrewniały środek i pokrój na kostkę.
Całość wymieszaj dopraw solą i pieprzem, obficie polej oliwą z dodatkiem suszonych pomidorów.
Sałatkę przełóż do salaterki bądź mniejszych kokilek. Podawaj lekko schłodzoną.
Smacznego!
Więcej inspiracji znajdziecie : www.warzywneinspiracje.pl
Przepis zgłaszam do akcji:
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńNiebanalna:)
OdpowiedzUsuń