JAGODY!!! Uwielbiam i wiem, że się powtarzam hehehhe. Ale bardzo lubię ten smak, kwaskowaty i lekko słodki. Nie wiem czy wiecie, ale jagody jak wszystkie ciemne owoce typu- borówka, porzeczka, mają w sobie bardzo dużo antyoksydantów - polifenoli, które mają działanie prozdrowotne. Krótko mówiąc, a raczej pisząc są polecane przy wszystkich chorobach związanych z otyłością -miażdżyca, choroby serca, problemami z widzeniem. Oczywiście jako przeciwutleniacze opóźniają procesy starzenia. Ale nie będę Was zalewać moimi wywodami, chociaż z racji wyuczonego zawodu, zawsze chce coś Wam przemycić heheheh.
Wiemy już, że jagody są zdrowe i powinniśmy je jeść często i w sporych dawkach, jagody też można mrozić do czego zachęcam.
Olej kokosowy, to kolejny składnik moich babeczek "Zdrowo Ucieranych", na temat jego właściwości można się rozpisywać długo, produkt jest teraz bardzo na "topie" i myślę, że co do jego stosowania nie muszę Was przekonywać, ja jego fanką jestem już dobrych kilka lat. Przy pieczeniu cenię go za to, że jest on pozbawiony jakiekolwiek zapachu wobec czego można go stosować do każdego ciasta, bez obawy, że wprowadzi nam niepotrzebny aromat -tak jak to ma miejsce przy oleju rzepakowym.
Mąka jaglana. Używacie? Ja na początku z mąką jaglaną miałam mały problem bo ma dość specyficzny aromat, ale on znika kompletnie po jej przetworzeniu, czyli po smażeniu np. naleśników, czy pieczeniu przy ciastach. Jest to jak każda mąką bezglutenowa, produkt który nada ciastu większą kruchość niż standardowa mąką pszenna, dlatego jest też idealnym rozwiązaniem do wszelakich ciasteczek kruchych.
A dlaczego "Zdrowo ucierane'? A to już się dowiecie niżej ;-))))))))
Sprawdźcie listę składników co będzie Wam potrzebne do przygotowania BABECZEK ZDROWO UCIERANYCH Z JAGODAMI.
SKŁADNIKI:
- 120 ml oleju kokosowego
- 150 ml mleka kokosowego bądź krowie
- 120 ml syropu z agawy
- 190 g mąki jaglanej
- 50 g białej mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 białka
- 1 żółtko
- 270 g jagód leśnych
Olej kokosowy rozpuść w rondelku, dodaj syrop z agawy, mleko i sól. Połącz trzepaczką składniki i odstaw do przestudzenia (może być lekko letnie- ale nie ciepłe ani nie gorące!).
Mąki połącz ze sobą i z proszkiem do pieczenia.
Ubij pianę z białek.
Płyn z rondelka przelej do miski, dodaj mąki, żółtko. Ucieraj dokładnie masę. Jak? Najlepiej -ZDROWO-;-) -wykorzystać do tego taką drewnianą łyżkę - kulę, i mocno okrężnymi ruchami dobrze połączyć składniki. Zobaczycie jak mięśnie pracują na rękach, tak jak to kiedyś nasze babie robiły, bo nie było mikserów, blenderów itp. ;-). Następnie dodaj pianę z białek i wymieszaj.
Kokilki, bądź formę do ciasta wysmaruj olejem kokosowym, wylej masę na wierzch obsyp jagodami.
Czas pieczenia w kokilkach 35-40 minut do suchego patyczka w temp. 160 stopni C.
Jeśli przygotujesz w formie na ciasto np. średnia tortownica, pieczemy 10-15 minut dłużej do suchego patyczka.
Najlepiej smakują lekko ciepłe z kawą bądź mlekiem np. migdałowym
;-))))
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ ;-)
Usuń