Doskonale wiecie, że uwielbiam celebrować śniadania. Jak już sobie dogadzać to właśnie o tej porze dnia, nigdy na kolację. Dzisiejsze śniadanie wygląda okazale ale ono jest z serii dietetycznych propozycji na moim blogu. Nie ma chyba nic lepszego niż dobry omlet. Pamiętajcie że jest cała gama produktów spożywczych, które może jeść śmiało, będąc na diecie redukcyjnej. To właśnie między innymi jajka. Owoce to kwestia dyskusyjna, ale ja sobie nie wyobrażam nie jeść owoców, a już tym bardziej latem, a na śniadanie to dla mnie totalny mus ;-)))
Sprawdźcie na liście składników czego potrzebujecie do przygotowania potrawy.
SKŁADNIKI:
- 2 białka
- 1 żółtko
- 3 łyżki jagód leśnych
- 2 łyżki malin
- plaster świeżego ananasa
- płaska łyżka mąki owsianej
- słodzik albo stewia
- olej kokosowy do smażenia
ewentualnie: 1-2 łyżki jogurtu do owoców
Białka ubij na sztywno mikserem, dodaj żółtko i mąkę i delikatnie rozmieszaj.
Rozgrzej patelnię, za pomocą pędzelka rozprowadź cienką warstwę oleju i smaż omlet z dwóch stron. Do przewrócenia omletu użyj szerokiej łopatki.
Omlet przekładamy owocami i składamy na pół, jemy póki ciepłe.
Porcja: 293 kcal ;-)
W wersji dla tych co nie na diecie:
- omlet możesz poddać z serkiem wiejskim, serkiem mascarpone, twarożkiem lub bitą śmietaną
- w wersji na drugie śniadanie omlet możesz zaserwować z gałką lodów np. jagodowych lub pistacjowych, możesz też go polać obficie gęstym sosem np. czekoladowym
- zamiast mąki owsianej możesz użyć mąki tortowej, a słodzik zastąpić 2 łyżeczkami cukru pudru
Smacznego Kochani!
Pięknego weekendu ;-))))
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń