Młody zielony groszek! Będąc na ryneczku udało mi się zakupić młody niestety już łuskany groszek zielony. Uwielbiam wszystko co zielone, więc długo się nie zastawiałam i kupiłam torebeczkę. Wiedziałam, że z tej ilości zrobię co najmniej dwa dania i jedno to właśnie będzie bardzo proste spaghetti z młodym groszkiem. Lubię takie potrawy, typowe włoskie danie, gdzie prym ma wieść makaron i jeden składnik podkreślający jego dostojność. Paczkę pasty (makaronu) prosto z Włoch dostałam jakiś czas temu w prezencie i czekał na dobry moment aby go rozpieczętować.
Danie nie wymaga wielu składników, ani też czasu. Sprawdźcie listę składników i zróbcie sobie małą włoską ucztę ;-)
SKŁADNIKI:
- 2 porcje makaronu (użyj jak najlepszej jakości)
- 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2- 3 ząbki czosnku
- chlust białego wina
- chlust cydru
- różowy pieprz ewentualnie świeże chili
opcjonalnie: gotowe danie możesz posypać parmezanem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, all dente - czyli na ząb.
W rondlu, bądź na patelni rozgrzej oliwę dodaj posiekany czosnek i od razu dodaj opłukany groszek zielony. Podsmażaj kilka minut. Dodaj wino i cydr. Całość niech się gotuje, tak aby alkohol odparował a groszek się ugotował do miękkości. Poznasz po tym, że zacznie się marszczyć jego skórka. Doprowadź sos do całkowitej redukcji (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać też 1 łyżeczkę śmietany). Całość dopraw solą i różowym pieprzem, dodaj ugotowany makaron i wyłóż gorące danie na talerze.
Życzę smacznego!
pięknie podane, mam podobny talerz, ale w kolorze niebieskim :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń