Pyszny i zdrowy posiłek! Idealny obiad na letni ciepły deszcz, bądź też wczesną kolację. W czerwcu jak i przez całe wakacje, w każdym daniu staram się wykorzystywać produkty sezonowe, począwszy od śniadania po kolację. Bo to jedyny taki intensywny okres w roku, kiedy możemy dostarczyć bombę witaminową dla naszego organizmu, podładować akumulatory i zachwycać się smakiem świeżych warzyw i owoców. Po prostu kocham, kocham ten czas! Szparagi, truskawki, poziomki, czereśnie, fasolka, młody bób, botwinka ... można by tak wymieniać w nieskończoność!
Dzisiaj mój talerz, też jest iście zielony!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 1 średnia cukinia
- 2 porcje makaronu soba ( z mąki gryczanej)
- mięta świeża
- bazylia świeża
- 300 g młodego bobu obgotowanego
- 3 ząbki czosnku
- 1 chlust białego wina
- oliwa z oliwek z chili
- kilka kropel soku z cytryny
- sól, pieprz
Makaron gotujemy all dente.
Rozgrzewamy dużą patelnię lub woka, wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i obgotowany bób, podsmażamy około 6 minut. Podlewamy winem, dodajemy miętę i pokrojoną na "spaghetti" cukinię (bez problemu zrobisz to łopatką, która kroi warzywa w cieniutkie jak makaron spaghetti paseczki, jeśli nie masz pokrój cukinie w drobne paseczki), mieszamy i czekamy aż wino odparuje. Dodajemy ugotowany makaron, świeżą bazylię, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Całość przed podaniem skropiłam olejem z orzechów włoskich (możesz też użyć oliwy z oliwek bądź oleju sezamowego, też będzie pasował). Podajemy póki gorące ;-)))
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
UsuńA ja właśnie kupiłam paczkę młodego bobu pierwszy raz w tym roku i bardzo podoba mi się Twój pomysł na makaron :)
OdpowiedzUsuńCieszę się. Daj znać jak smakowało 😊
UsuńFantastycznie wygląda, uwielbiam bób, makaron gryczany mogę jeść, biegnę do kuchnie gotować :)
OdpowiedzUsuń😁 dzięki i smacznego
Usuń