Przepyszny pomysł na szparagi! Powiem Wam, że danie wyszło mi obłędnie dobre, skromnie mówiąc hehehe. Ale taka prawda! Mój K. stwierdził, że to najlepszy kurczak orientalny jaki zrobiłam ;-)))) Faktycznie danie smakowało jakbym je jadła gdzieś daleko w ciepłych krajach. Pewnie za sprawą wielu składników, ale niewątpliwie soczysty świeży ananas, sos kokosowy z wiórkami kokosa, chili, olej kokosowy i zresztą sprawdźcie sami!
SKŁADNIKI (danie przygotowujemy w woku):
- 4 łyżki oleju kokosowego
- filet z kurczaka (marynata: sos chili z kokosem, sos worcestershire, sok z 1/4 cytryny, starty imbir)
- 2 malutkie cukinie
- 1/2 pęczka szparagi zielone
- 6 pomidorków koktajlowych
- 4 plastry ananasa świeżego
- 6 ząbków czosnku
- przyprawy: 5 łyżek sosu chili z kokosem, 2 łyżeczki melasy z granata, kilka kropel sosu z papryczek piri piri, chili czerwone- wedle uznania, otarty imbir świeży
- warzywa podlane 120 ml młodego białego wina
Do rozgrzanego woka dodajemy olej, warzywa i kurczaka. Całość przesmażamy bez pokrywki około 15 minut ciągle mieszając. Pamiętaj że zielone warzywa jak je przykryjesz stracą swój kolor. Główki szparagów, jako najdelikatniejsza część warzywa dodajemy max. 7 minut przed końcem przygotowywania potrawy.
Dodajemy przyprawy i podlewamy winem. Całość ciągle mieszamy na dość sporym ogniu. Warzywa powinny być miękkie ale nadal jędrne! Z całości warzyw również wydzieli się sporo sosu i aromatu. Pamiętajcie też, że pomidorki koktajlowe dodajemy przecięte, chcemy aby ich kwaskowatość nadała daniu aromatu.
Mięso z kurczaka musi być mięciutkie.
Całość wykładamy póki gorące!
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń