maja 04, 2016

Kurczak z piekarnika jak z rożna z warzywami!







Kurczak jak z rożna w piekarniku!

Dzisiaj szybki i bardzo łatwy przepis na kurczak pieczonego w piekarniku z warzywami, bez tłuszczu, smakuje jak z rożna. Jak go robimy? Nic trudnego! Zapraszam!









SKŁADNIKI:

KURCZAK:

- kurczak ponad 2kg
- sos: miód, ocet balsamiczny, zioła ulubione, sok z cytryny, różowy pieprz, cynamon


WARZYWA:

- buraki
- marchew
- seler naciowy
- czosnek
- cebula czerwona
- kora cynamonu
- anyż
- przyprawa ziołowa włoska
- oliwa z oliwek
- 150 ml wody
 -150-200 ml białego wina




PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i ustawiamy na konstrukcji metalowej- rożen, do kupienia w każdym markecie, jak nie masz użyj butelki po piwie. Skrzydełka, sznurkiem przymocuj do reszty mięsa.
Blaszkę wyłóż folią aluminiową, ułóż obrane warzywa, pokrojone w średnie talarki.
Całość skrop oliwą i posyp przyprawami (nie podlewaj jeszcze winem, robimy to w połowie pieczenia)





CAŁOŚĆ PIECZEMY

Ja piekłam pierwsze 30 minut dół i góra grzanie temp 220 stopni C, tak aby całe mięso miało tą samą temperaturę. Kolejne 20 minut dół + termoobieg (temp. 200 stopni C) tak aby skórka na kurczaku mocno się zrumieniła, tu podlewam warzywa winem, dodatkowo, tak aby na pewno się upiekły i dodatkowo uparowały. Alkohol wyparuje a nam powstanie przepyszny sos. Resztę czasu u mnie około kolejne 30-35 minut piekłam sam dół, temp 220-230 stopni C.


Kurczak wyszedł chrupiący i bardzo soczysty!
Pyszny!
Warzywa idealne bo upieczone ale nie suche tylko fajnie uparowane, jędrne ale miękkie. 




Smacznego!

Zapraszam Was na Facebooka i Insta!
#smykwkuchni


Po więcej zdjęć i inspiracji!




2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda wybitnie! :)
    zapraszam do udziału w wiosennym konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI