Dzisiaj przepis na ciasto, które już Wam pokazałam wczoraj na Instagramie. Ciacho z bardzo dużą ilością orzechów, bezą o smaku krówki i ciastem kruchym.
Ci co nie na redukcji to zapraszam! ;-)
SKŁADNIKI:
NA CIASTO:
- 200 g masła
- 200 g mąki owsianej
- 200 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g cukru pudru
szybko zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut
MASA ORZECHOWA:
- 2,5 szklanki orzechów włoskich sparzonych wrzątkiem
- 350 ml dżemu gruszkowego lub dyniowego
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 białka ubite na sztywną pianę
Orzechy, żółtko, dżem, cukier zmiksuj blenderem. Dodaj pianę z białek.
PONADTO:
- mały słoik dżemu porzeczkowego
- czubata łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki
BEZA:
- 3 białka
- 3 łyżki płaskie cukru
- łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i proszek budyniowy.
Dużą tortownicę wysmaruj masłem. Wyłóż dno i boki ciastem (3/4 części).
Wylej masę orzechową.
Na nią wyłóż delikatnie dżem porzeczkowy, bezę i resztę ciasta.
Pieczemy 60 minut w temp 170 stopni.
Ostatnie 25 minut z termoobiegiem.
Filmik z ciastem wyjętym prosto z pieca na Instagramie ;-).
Bardzo fajne ciasto, zapowiada się pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńAle bajka! :D
OdpowiedzUsuńOrzechowe zawsze pycha :)
OdpowiedzUsuń