maja 19, 2016

Ciasto orzechowe z bezą.


Dzisiaj przepis na ciasto, które już Wam pokazałam wczoraj na Instagramie. Ciacho z bardzo dużą ilością orzechów, bezą o smaku krówki i ciastem kruchym.



Ci co nie na redukcji to zapraszam! ;-)


SKŁADNIKI:


NA CIASTO:

- 200 g masła
- 200 g mąki owsianej
- 200 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 180 g cukru pudru

szybko zagnieć ciasto i schłodź w lodówce przez 30 minut


MASA ORZECHOWA:

- 2,5 szklanki orzechów włoskich sparzonych wrzątkiem
- 350 ml dżemu gruszkowego lub dyniowego
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 białka ubite na sztywną pianę

Orzechy, żółtko, dżem, cukier zmiksuj blenderem. Dodaj pianę z białek.


PONADTO:

- mały słoik dżemu porzeczkowego
- czubata łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki


BEZA:

- 3 białka
- 3 łyżki płaskie cukru
- łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i proszek budyniowy.



Dużą tortownicę wysmaruj masłem. Wyłóż dno i boki ciastem (3/4 części).
Wylej masę orzechową.
Na nią wyłóż delikatnie dżem porzeczkowy, bezę i resztę ciasta.

Pieczemy 60 minut w temp 170 stopni.
Ostatnie 25 minut z termoobiegiem.

Filmik z ciastem wyjętym prosto z pieca na Instagramie ;-).




4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI