Dietetyczny obiadek!
Pieczony pstrąg tęczowy z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z pomarańczy, podany z duszonymi buraczkami z jabłkami i rozmarynem. Wszystkie smaki, które lubię, wszystkie aromaty idealnie połączone w całość. Jak dla mnie pycha!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 6 średnich buraczków
- 1 jabłko
- świeży rozmaryn
- oliwa z oliwek
Buraczki obierz ze skórki i podziel na ósemki. W rondelku dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i 5 łyżek wody, dodaj buraczki, duś je w tej postaci przez 25 minut. Następnie dodaj pokrojone na ósemki jabłko, rozmaryn, sól i pieprz, całość duś pod przykryciem 15 minut, ostatnie 5-7 minut bez pokrywki aby sos się zredukował.
- 2 filety z pstrąga tęczowego
- oliwa z oliwek
- sok z pomarańczy
Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną soli, polej oliwą i około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Całość wstawiamy na 10 minut (w zależności od wielkości ryby- robimy krótką obróbkę cieplną w wysokiej temp. pieczenia, tak aby ryba była soczysta a nie sucha!) do temp. 210 stopni C, piekarnik już ma być nagrzany.
Podajemy razem gorące;-))))
Buziaki! Smacznego!
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń