Kolejna dietetyczna i zdrowa propozycja, idealna na drugie śniadanie do kawy, bądź podwieczorek. Na ciepło sprawdzi się na śniadanie, podana z jogurtem naturalnym!
Szarlotka, jest puszysta, aromatyczna i jestem nią zauroczona.
Ciasto jest bez cukru i ma w składzie tylko 3 łyżki mąki owsianej.
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki owsianej
- 1 płaska łyżeczka budyniu waniliowego
- cynamon 1/2 łyżeczki
- ziarenka z laski wanilii
- słodzik (ja zużyłam 7 tabletek)
- 3 duże jabłka
- płaska łyżka oleju kokosowego
- 4 płaskie łyżki płatków migdałowych
- 1/3 szklanki mleka
- 1 banana
Wykonanie:
Białka ubij na sztywno, dodaj, budyń, wanilię i cynamon.
Mleko, banana, żółtka, mąkę i 2 łyżki płatków migdałowych zmiksuj blenderem na gładką masę.
Obierz jabłka i pokrój na cienkie plastry.
Naczynie wysmaruj olejem kokosowym.
Przełóż jabłka, obsyp troszkę cynamonem.
Masę z białek, połącz z masą z żółtkami, zrób to dość delikatnie, aby piana nie opadła. Zalej jabłka, na wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Piecz przez 40 minut na złoty kolor, temp 170 stopni, ostatnie 10 minut z termoobiegiem.
SMACZNEGO KOCHANI!
WIOSNA!!!
;-)))))
Kuszące ,wiosenne ciacho.
OdpowiedzUsuń😁
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuń