Dzisiaj bardzo proste danie! Bardzo polskie i bardzo aromatyczne!
Zapiekanka z ziemniaków, z porami, czosnkiem i oliwą z oliwek. Fantastyczna do zjedzenia jako danie główne na kolację czy też zamiast ryżu, czy kaszy do jakiegoś mięsiwa. ;-).
Ja osobiście bardzo lubię takie zapiekanki, zresztą pieczone ziemniaki chyba lubię w każdej formie. A jeszcze takie wiejskie od rolnika, ba! Pycha!
SKŁADNIKI:
- 10 średnich ziemniaków
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1/2 pora - zielona część
- 5-7 ząbków czosnku
- chili
- sól
Ziemniaki kroję na bardzo cieniutkie plasterki, pora siekam na prążki, czosnek na cieniutkie plastereczki. Formę do tarty smaruję oliwą z oliwek, układam plasterki ziemniaków, posypuje resztą składników. Na wierzch posypuje wiórki z masła. Oprószam solą, wstawiam do nagrzanego pieca i piekę na złoty kolor.
Wskazówka:
ziemniaki o tej porze roku, najlepiej piec pierwsze 20 minut pod przykryciem z foli aluminiowej, kolejne 20 minut, piekarnik grzanie dół + termoobieg.
SMACZNEGO!
BUZIACZKI MOI DRODZY!
ŻYCZĘ SMACZNEGO I DOBREJ ENERGII W KUCHNI!
PO WIĘCEJ ZDJĘĆ ZAPRASZAM NA INSTAGRAMA!
#SMYKWKUCHNI
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńKlasyka, ale pewnie przepyszna ;)
OdpowiedzUsuń