stycznia 17, 2016

Orkiszowo - owsiany wieniec ze szpinakiem i bio tofu!



W ostatnich dniach w ramach współpracy z marką POLSOJA otrzymałam, dużą paczkę produktów do testowania i próbowania. Postanowiłam przygotować dla Was kilka ciekawych wpisów i podzielić się opinią o tej marce. Na dobrą sprawę jak każdy z nas uda się do sklepu i będzie chciał zakupić pyszne tofu, na pewno traficie na produkty tej marki. Do przygotowania wieńca wykorzystałam bio tofu naturalne , charakteryzuje się ono delikatnym smakiem, zwartą i gładką strukturą, możecie połączyć go z wieloma składnikami, ja postawiłam na charakterystyczne smaki takie jak szpinak czy czosnek. Ciasto na wieniec przygotowałam z mąki orkiszowej i owsianej. Ciasto ma strukturę drożdżowo- kruchą, i piękny złoty kolor. 
Wieniec przepięknie się prezentuje i obłędnie smakuje!

Serdecznie zapraszam i polecam!






ORKISZOWO- OWSIANY WIENIEC ZE SZPINAKIEM I TOFU


SKŁADNIKI:

- 250 g mąki owsianej
- 250 g mąki orkiszowej
- 1/2 paczki drożdży świeżych
- 150 -200 ml ciepłej wody
- 100 g masła stopionego 
- 1 duże jajko ekologiczne
- 5 g soli


NADZIENIE:

-BIO tofu naturalne marki POLSOJA 
- 1/2 paczki mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- sól
- oliwa z oliwek
- śmietanka lub jogurt


WYKONANIE:


CIASTO:

- mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek.
- do kubeczka wlej wodę dodaj drożdże i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszaj, wlej do dołeczka z mąki w misce
- rozpuszczone drożdże wymieszaj z mąką na gęstą papkę i odstaw w ciepłe miejsce, tak powstaje rozczyn, który przez 15- 20 minut podwoi swoją objętość, jak to nastąpi zaczynamy zagniatać ciasto
- dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy energicznie ciasto, ciasto powinno być elastyczne
- wyrobione ciasto podsyp mąką i przykryj ściereczką; postaw w ciepłym miejscu np. koło kaloryfera
- ciasto wyrasta około 30 minut maxymalnie do 50 minut
- po tym czasie ciasto wyłóż na blat, podziel na dwie części
- każdą ponownie zagnieć i rozwałkuj na okrągły blat, wielkości dużego talerza obiadowego


NADZIENIE:

- czosnek, szpinak podsmaż na oliwie z oliwek, dopraw solą i śmietanką; całość smażymy nie dłużej niż 8-10 minut. 
- tofu kroimy w kosteczkę i dodajemy do szpinaku


Na blat z ciasta wykładamy nadzienie, przykrywamy drugim blatem. Brzegi ciasta sklejamy, dociskając palcami. Następnie nożem robimy nacięcia tak aby powstało "słoneczko". 
Potem już tylko obracamy "promyki" i powstanie nam wieniec, jak na zdjęciu powyżej.
Wieniec posmarowałam przed pieczeniem, roztrzepanym jajkiem, aby po upieczeniu miał złoty kolor.

Ciasto pieczemy 45 minut 190 stopni C z termoobiegiem.


Smacznego!

Serdecznie polecam!



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI