grudnia 07, 2015

Wytrawne kulebiaki z kaczką w odświętnej odsłonie!













Piękne pyszności!

Kochani przepyszne i cudowne kulebiaki z kaczki, prawdziwków i kapusty kiszonej, z dużą ilością świeżej i grubo siekanej pietruszki! Smakują obłędnie! Piękny, przed świąteczny czas! Pięknie przystrojone stoły, mieniące się złotem, srebrem i bielą! To lubię! 
To danie jest idealne na stół świąteczny, nie tylko obłędnie się prezentuje ale smakuje wybornie! Mięso z kaczki nadaje wytrawnego smaku i niepowtarzalnego klimatu tej potrawie. Doprawiłam je suszonymi prawdziwkami, odrobiną rozmarynu, świeżo zmielonego pieprzu i chrupiącej kiszonej kapusty. Wszystko zapiekłam w maślanym kruchym cieście z dodatkiem soli. 
Palce lizać, sprawdźcie sami!






Post ten bierze udział w konkursie organizowanym na durszlak.pl pt. Mój piękny stół, sponsorowany przez  www.mojpieknystol.pl







SKŁADNIKI:

na ciasto pół- kruche:
- 150 g masła
- 240 mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- sól 1/2 łyżeczki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- łyżka lodowatej wody

Szybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce.


FARSZ DO KULEBIAKÓW:

- 400 g ugotowanego mięsa z młodej kaczki
- 2 jajka
- 150 g młodej kapusty kiszonej
- 150 g suszonych prawdziwków
- pęczek natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki soku z kapusty kiszonej
- rozmaryn

Mięso wraz z jajkami zmiksuj w blenderze na gładką masę. Dodaj posiekaną kapustę, natkę i resztę składników. Dokładnie wymieszaj masę.









Ciastem wylep dno i brzegi foremki, włóż masę do środka, wierzch udekoruj ciastem. Możesz przygotować piękne warkocze z ciasta. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Kulebiaki pieczemy przez 45 minut w temp 175 stopni C. 


SMACZNEGO!




PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU #MOJPIEKNYSTOL



Mój piękny stół

13 komentarzy:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI