Wytrawna tarta rybna, z nadzieniem z dyni i ricotty, zwieńczona świeżo wędzonym łososiem. Bardzo prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, myślę że to idealne rozwiązanie dla dzieci, które nie zawsze chcą jeść ryby. Tarta z dynią, dzięki bardzo delikatnemu nadzieniu, które przygotowałam z pieczonej dyni piżmowej, delikatnego i kremowego serka Ricotta, jest bardzo subtelna w smaku. Nadzienie uwypukla smak ryby, i bardzo fajnie z nim współgra. Myślę, że będzie Wam smakować.
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
NA CIASTO:
-240 g mąki pszennej
- 120 g masła
- sól
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Szybko zagnieć ciasto. Schłodź w lodówce przez 20 minut.
Po schłodzeniu wylep formę ciastem.
MASA DYNIOWA:
- 1 i 3/4 szklanki puree z dyni piżmowej pieczonej w piekarniku (dynię pieczemy pokrojoną na księżyce, wraz ze skórką około 25 minut, miąższ miksujemy blenderem)
- 1 opakowanie sera ricotta
- 1 jajo
- sól
- chili (jeżeli danie ma być dla dzieci pomiń ten składnik)
- 1 łyżka śmietany
- przyprawy: imbir, otarta skórka z limonki (ja otarłam około połowę limonki)
Masę dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki, i wyłóż na ciasto.
Na wierzch poukładaj grube kawałki wędzonego łososia (dzwonki z łososia, filety, bądź podbrzusza)
TARTĘ piekłam 45 minut. Pierwsze 30 minut w temp. 170 stopni C. Ostatnie 15 minut 190 stopni C.
Piekarnik grzanie: dół + termoobieg.
Życzę smacznego!
Zapraszam WAS KOCHANI GORĄCO do polubienia mojej strony na Facebooku i kontaktu na Instagramie, tam jestem codziennie ;-).
Przepyszna i bajeczna tarta! :) Palce lizać :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;-)
UsuńSuper blog , fajne przepis , będę częściej wpadać :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło i zapraszam !
UsuńUwielbiam takie proste połączenia do tego wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuń;-) bardzo dziękuję, tez lubię proste dania ;-)
UsuńSmacznie ;-)
OdpowiedzUsuńdziekuję!
UsuńWspaniała! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję ;-)!
UsuńWygląda cudownie :) Jak musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuń;-) dziękuję!
UsuńMusiało być pyszne. I ta rybka z ciasta!
OdpowiedzUsuń;-) dzięki
UsuńPo pierwsze piękna ,po drugie apetyczna.
OdpowiedzUsuńdziękuję
Usuń