listopada 17, 2015

Makowiec bez maku!







Wymyśliłam sobie makowca bez maku ;-). W ostatnim wpisie pisałam Wam o masie orzechowej, która mnie totalnie zachwyciła. Tak jak powiedziałam postanowiłam ją przygotować jeszcze raz, tym razem w formie nadzienia do makowca, zamiast maku! Tak, tak wiem że brzmi to dość groteskowo, bo co to za makowiec bez maku. Ale zapewniam Was, że gdybyście jedli to ciasto z zawiązanymi oczami to bylibyście przekonani, że to właśnie strucla makowa. Powoli myślami zbliżam się to okresu świątecznego, chociaż tak wiem, że to jeszcze ponad miesiąc. Ale kocham ten czas! Ten czas wyczekiwania na pierwszy śnieg w tym roku, na zapach cynamonu, jodły, pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać!
Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem!
;-)









SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC

-550 g mąki tortowej + do podsypywania
- 2 jaja
- 1/2 paczki drożdży świeżych
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 kostki masła

MASA ORZECHOWA:

- 2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 buteleczki aromatu migdałowego
 - 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/3 kostki masła
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 duże jajo
- 3 suszone śliwki








WYKONANIE:

ROZCZYN:  do kubeczka wlej połowę mleka, dodaj drożdże plus 3 łyżeczki cukru. Dokładnie wymieszaj. 

Mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej płyn na rozczyn, wymieszaj z częścią maki na gęstą papkę. Odstaw na 20 minut.
Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko.
Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem.
Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło. 
Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój K. ;-)) ) wyrabiałam 25 minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz mieć puszyste, mięciutkie ciacho po upieczeniu to trzeba długo wyrabiać. 
Miskę odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.



WYKONANIE MASY ORZECHOWEJ

Obrane orzechy włoskie zalej ciepłym mlekiem i stopionym masłem. Odstaw na 10 minut. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj blenderem na gładką masę!


Ciasto po wyrośnięciu, podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj (grubość max 4 mm) na prostokąt. Całość smarujemy masą. Rolujemy. Zawijamy w papier do pieczenia jak cukierka czekoladowego pozostawiając luz około 5-6 cm.

Makowce układamy obok siebie, na blaszce do pieczenia. Ja piekłam 55 minut, grzanie tylko dół w temp. 165 stopni C. Na ostatnie 15 min uruchomiłam termoobieg.





Po całkowitym wystudzeniu można pałaszować. Orzechowca możecie też polać po upieczeniu stopioną czekoladą i posypać wiórkami lub ozdobnymi kuleczkami!
 Ja go pozostawiłam w oryginale ;-)




Dajcie koniecznie znać co myślicie?

Jakie jest Wasze ulubione zimowe ciasto?


Po więcej zdjęć zapraszam na Instagrama #smykwkuchni i FanPage SmykWkuchni

Smacznego!

Instagram:





23 komentarze:

  1. to coś dla mnie bo ja nie cierpię maku! :D
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. makowiec czy też orzechowiec - pyszny, jak się patrzy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe ciasto, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł na ciasto orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mój M uwielbia takie ciacha, jeszcze tylko szklanka ( albo butelka:) mleka i byłby w 7niebie

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis bo ja właśnie w makowcach nie lubię maku :D
    Pozdrawiam Cię i zapraszam w wolnej chwili również i do mnie:
    www.homemade-stories.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;-) to faktycznie może ten ci przypaść do gustu ;-)

      Usuń
  7. smakowicie wygląda Twoje dzieło :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję, bo super masz pomysł. Zrobię na święta :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI