Jest pysznie!
Sezon w pełni, śliwek do wyboru do koloru, ciemnofioletowe, szaro-fioletowe, żółte, pomarańczowe. Uwielbiam ten czas, i ten smak!
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
NA CIASTO KRUCHE:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- 50 g cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- płaska łyżka jogurtu
- mąką do podsypywania
Ciasto szybko zagnieć i włóż do lodówki na minimum 20 minut.
NA MASĘ:
- śliwki węgierki około 1 kilograma
Śliwki myjemy i drylujemy, kroimy na połówki.
- 2 jaja
- 1 białko
- 100 ml mleka
- serek mascarpone
- 4 czubate łyżki cukru
Z w/w składników, za pomocą trzepaczki, robimy płynną masę.
Wyciągamy ciasto z lodówki, wylepiamy nim dużą tortownicę, układamy połówki śliwek dość ciasto. Zalewamy masą, wstawiamy do pieca na godzinę.
Ja piekłam w temp 165 stopni C.
Wyciągamy z pieca, studzimy całkowicie.
Smacznego!
Zapraszam na mój profil na instagramie!
Smyk_W_Kuchni!
czy te słodkości muszą wyglądać tak kusząco? :D
OdpowiedzUsuńFajowe ciasto :) Ze śliwkami najlepsze.
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Po przeczytaniu składników doszłam do wniosku że to taki "niby" sernik :)
OdpowiedzUsuńcakesbykejt.blogspot.com