Wrzuć na luz, jeśli masz możliwość wyjedź gdzieś gdzie zieleni więcej niż bloków i reklam. Pospaceruj po łące, wystaw twarz ku słońcu, podnieś wysoko głowę do góry i pooglądaj gwiazdy, pomyśl życzenie, a może spadnie gwiazda?
;-)
Jagodzianki z serem!
Obiecane już dawno temu jagodzianki z serem. Bardzo puszyste a za razem wilgotne w środku. Aromatyczne i sycące. Jestem nimi zachwycona i chyba będę robić jagodzianki już tylko w takiej postaci. Ale kto tam wie co ja jeszcze wymyślę ;-)))
Zapraszam!
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
-300 g mąki pszennej Babuni
-200 g mąki tortowej
- 1/2 paczka drożdży świeżych
- 1/2 szkl. cukru
- kilka kropli aromatu cytrynowego
- 1/2 kostki margaryny
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki mleka ciepłego
ponadto:
- świeże jagody
- ser biały + cukier
- 1 jajko do posmarowania jagodników
WYKONANIE:
- zrób rozczyn: drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku z dodatkiem cukru
- mąkę wsyp do miski, zrób wgłębienie, wlej rozczyn, zasyp z brzegów mąką, wymieszaj na gęstą papkę, odstaw na 25 minut
- rozpuść masło z cukrem w rondelku
- roztrzep jajka w odrębnej misce
- zaczynamy wyrabiać ciasto, wlej całe mleko, jajka, masło z cukrem, wyrabiaj energicznie ciasto, proces ten ma być długi nie można go skracać. Wyrabianie ciasta powinno trwać nie mniej niż 20 minut. Wtedy jagodniki będą puszyste.
Ciasto obsyp mąką, odstaw na godzinę.
Przygotuj jagody, umyj. Przełóż do miseczki dodaj cukier brązowy.
W drugiej miseczce, zmiksuj ser z cukrem i aromatem cytrynowym.
Po wyrośnięciu ciasto potnij na równe kawałeczki, każdy uformuj w okrąg, nakładaj, jagody i masę serową, dobrze zlep brzegi, układaj na blaszce w niewielkich odstępach. Jagodniki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Odstaw na 15 minut do podrośnięcia.
Wstaw do GORĄCEGO pieca, na 40 minut w temp. 165 -175 stopni C. (ja piekę na 165 stopni do złotego koloru)
SMACZNEGO!
Smacznego!
ZAPRASZAM DO POLUBIENIA FAN PAGE NA FACEBOOKU, I NA MÓJ PROFIL NA INSTAGRAMIE- SMYK_W_KUCHNI
;-)
Do Zobaczenia!
;-)))
Buziaki!
takie domowe jagodzianki i to zjedzone w takich okolicznościach to na pewno niebo w gębie :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
OdpowiedzUsuńWspaniałe jagodzianki, domowe są najlepsze :)
OdpowiedzUsuń;-), no szkoda że teraz takie upały i nie ma jak piec;-(
Usuń