Leczo z pieczonymi ziemniakami w mundurkach.
Letni obiad na szybko.
Sezon na pomidory i cukinie w pełni, wiec proponuje Wam przygotować gulasz warzywny z młodymi ziemniakami. Leczo jest dość popularną potrawną, o dziwo u każdego smakuje inaczej ;-). Każdy z nas przygotowuje go na swój ulubiony sposób. Dzisiaj możecie zobaczyć jak ja robię swoje ;-).
SKŁADNIKI:
- młode ziemniaki
- masło, sól morska
na leczo:
- 3 papryki czerwone
- 5 pomidorów malinowych
- 2 cukinie
- 4 cebule szalotki
- 2 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garść natki pietruszki, bazylii i oregano
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- (ewentualnie jako "wkładka" biała kiełbasa)
WYKONANIE:
- warzywa kroimy na grubą kostkę
- w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodajemy oliwę, smażymy szalotki i czosnek, dodajemy paprykę, dusimy 7-8 minut.
- dodajemy pozostałe warzywa, podlewamy szklanką wody
- gotujemy 15-20 minut
- dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła i przyprawy
- gotujemy całość jeszcze 10 minut
- białą kiełbasę możecie dodać już ugotowaną lub po prostu ugotować z leczem ;-)
Ziemniaki czyścimy pod bieżącą wodą, zawijamy z łyżeczką masła w folię aluminiową, każdy osobno. Pieczemy przez 35 minut w mocno nagrzanym piecu!
Po upieczeniu, ziemniaki rozcinamy na pól, solimy i podajemy od razu gorące.
Smacznego!
Bardzo lubię leczo :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie podany łosoś, mniam :)
OdpowiedzUsuń