Gotuj w zdrowym stylu!
Dzisiaj uczta smaków i aromatów, ba! Kolorów też pod dostatkiem! Gotujemy zdrowo i pysznie, czyli tak jak lubię najbardziej. W ramach akcji organizowanej na durszlak.pl, przedstawiam Państwu zdrowe gnocchi o smaku lawendy i melisy, przygotowane z kaszy kuskus marki Kupiec, podane z obłędnym sosem ze świeżo zerwanych jagód. Sezonowo, zdrowo i pysznie! Tak!- takie wakacje uwielbiam!
Zapraszam!
Przygotowanie gnocchi jest na prawdę dość proste i nie przysporzy Wam żadnych problemów. Jest idealnie miękkie, dodatek świeżej lawendy i listków melisy, nadał daniu tak wytrawnego smaku, i tak niezapomnianego aromatu, że od razu oczami wyobraźni przenoszę się do fioletowych pól Prowansji ;-). Smak równoważy sos z naszych polskich jagód, z dodatkiem kilku ziarnek wanilii. Hmmm to jest coś ;)
SKŁADNIKI:
na gnocchi:
- 1/2 paczuszki kaszki kuskus Kupiec
- 2 łyżki czubate serka śmietankowego
- świeża lawenda 1/2 łyżeczki
- listki melisy posiekane
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 duże jajko
Kaszkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Po przygotowaniu wystudź całkowicie, posól, dodaj pozostałe składniki. Wyrób dłońmi miękkie i elastyczne ciasto.
Z ciasta odrywaj kawałeczki i w dłoniach formuj niewielkie kuleczki.
Kluseczki wrzucaj na wrzątek, i gotuj 2 - 3 minuty, w osolonej wodzie.
sos jagodowy:
- 200 g jagód
- 2 łyżeczki płaskie cukru brązowego
- 150 ml wody
- ziarenka z laski wanilii
- 1/2 łyżeczka mąki ziemniaczanej
W rondelku zagotuj jagody, z wodą, wanilią i cukrem. Gotuj 2- 3 minuty, dodaj rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Gotuj jeszcze 2 minuty.
Kluseczki polewaj od razu gorącym sosem jagodowym.
Ozdób listkami melisy.
Życzę smacznego!
Buzie będą na pewno fioletowe i bardzo, bardzo zadowolone!
;-))))
Pięknego Dnia Życzę!
Smacznie wygląda ;-)
OdpowiedzUsuń