lipca 02, 2015

Jak zrobić ogórki małosolne?


 Ogórki małosolne!




Zachciało mi się ogórka małosolnego i postanowiłam je zrobić sama ;-)



Ogórki małosolne najlepiej zrobić, z świeżych  dobrych ogórków. Łatwo powiedzieć ... heheh, w mieście ciężko takie dostać. Ja kupuję zawsze małą ilość i sprawdzam czy są jędrne i czy nie są puste w środku!


SKŁADNIKI na duży słój:

- ogórki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2 ziela angielskie
- listek laurowy
- koper
- liść chrzanu
- kawałek chrzanu- korzeń
- zalewa (na 1 litr ciepłej przegotowanej wody 1 czubata łyżka soli)

Do słoja wkładamy wszystkie przyprawy, ogórki ciasno ułóż w słoiku, zawsze jasnym końcem do góry. Zalej ciepłą zalewą, odstaw w ciepłe miejsce. Będą dobre po około 48- 72 h.

P.S. ogórki warto namoczyć w wodzie nie mniej niż 4 godziny, będą wtedy jeszcze lepsze!




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI