czerwca 02, 2015

Torcik na zimno z biszkoptami!










Cześć!

Planujecie jakąś uroczystość niebawem, a może chodzi za Wami coś słodkiego? Jeżeli tak, to ta propozycja przypadnie Wam do gustu! Pyszny, prosty w wykonaniu torcik z biszkoptami o smaku czekoladowo- śmietanowym! 

Serdecznie zapraszam!







SKŁADNIKI:

- paczka biszkoptów podłużnych
- tabliczka gorzkiej czekolady

Biszkopty ułóż na dnie tortownicy jak i dookoła.


Masa czekoladowa:
- 1 opakowanie serka Mascarpone
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 250 ml śmietanki 36% mocno schłodzonej
- 2 łyżki żelatyny
- 100 ml mleka
- 2 czubate łyżki cukru pudru

Śmietanę ubij na sztywno (musi być mocno schłodzona), dodaj cukier. 
Czekoladę rozpuść w ciepłym mleku (najlepiej włóż do mleka  i wstaw do mikrofal na 2 minuty). 
Serek mascarpone wymieszaj z mlekiem, za pomocą robota kuchennego. Dodaj żelatynę (namoczoną w wodzie). Wymieszaj bardzo dokładnie.
Dodaj ubitą śmietanę. Wymieszaj. Wylej masę na biszkopty. Wstaw do lodówki. Na godzinę.
Po tym czasie robimy bitą śmietanę.

 Masa śmietanowa:
- 250 ml śmietany 36%
- 1 łyżka żelatyny namoczonej w gorącej wodzie
- 1/2 tabliczki czekolady

Śmietanę ubijaj na najwyższych obrotach mikserem, dodawaj po troszku żelatyny. Masę wyłóż na wierzch. Gdzie nie gdzie powkładaj biszkopty. Polej rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.
Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.





SMACZNEGO!











ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!



PIĘKNEGO DNIA!



3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI