czerwca 29, 2015

Risotto z fasolką szparagową!






Risotto z młodą fasolką szparagową i szparagami!
Zdrowy, smaczny i kolorowy obiad na słoneczny dzień. Wykorzystajmy sezonowe warzywa i ugotujmy coś pysznego. Polecam serdecznie tą potrawę, jest ona dość prosta w przygotowaniu a prezentuje się okazale!

Zapraszam!

Letni obiad!






SKŁADNIKI:

- szklanka suchego ryżu jaśminowego
- 3 łyżki masła
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 garście fasolki szparagowej zielonej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 100 ml białego wina wytrawnego
- woda 
- sól morska
- odrobina zielonego świeżego chili
- 2 łyżki śmietanki 18%





W garnku rozpuść masło i oliwę, dodaj czosnek, pokrojoną fasolkę. Obsmażaj ciągle mieszając przez 7 minut. Czosnek nie może się przypalić ani zrumienić! Dodaj wino, sól, chili i ryż. Ciągle mieszaj. Dodawaj po 50 ml wody, ciągle mieszając. 
Dodaj szparagi. 
Jak ryż wchłonie wodę dodawaj kolejną porcję wody. Aż do momentu kiedy ryż będzie miękki. Zazwyczaj musimy stać przy kuchni około 25-35 minut i co chwilę mieszać w garnku i dolewać wody. Ale tak właśnie robi się risotto ;-).
Na samym końcu dodaj śmietankę, mieszaj 2-3 minuty. 

Podawaj gorące!




Smacznego!



2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI