Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką!
Najlepsze na drugie śniadanie, do kawy i na poprawę humoru!
Serdecznie zapraszam na wspólne pieczenie;-)))!
Truskawki górą!
;-)
SKŁADNIKI:
NA CIASTO DROŻDŻOWE NA 8 BUŁEK:
-380-400 g mąki
- 1/4 paczki drożdży świeżych
- 4 krople aromatu cytrynowego
- 2 duże jajka wiejskie
- 2 pełne łyżki masła
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
Na kruszonkę: cukier, mąka masło
ponadto: świeże truskawki
WYKONANIE:
- 300 g mąki pszennej typu babuni, wsyp do miski, zrób wgłębienie
- w kubeczku w mleku rozpuść drożdże dodaj troszkę cukru, wlej w wgłębienie w mące, obsyp mąką z brzegów i odstaw na 25 minut w ciepłe miejsce
- masło rozpuść w mikrofali lub w rondelku
- jak rozczyn podwoił swoją objętość, zaczynamy wyrabiać ciasto, dodaj cały cukier, i roztrzepane jajka, wyrabiaj ciasto; ciasto będzie rzadkie takie powinno być, wyrabiamy 10 minut (nie skracamy czasu- trenujemy mięśnie ręki)
- dodajemy roztopione masło i resztę maki; wyrabiamy kolejne 10 minut, ciasto ma być miękkie i elastyczne. Podsypujemy dookoła mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywamy kuleczki formujemy w dłoni okręgi z lekkim wgłębieniem na środku, układamy na blaszce. Na bułeczkach układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 7-10 minut i dopiero wstawiamy do nagrzanego pieca.
Pieczemy 20 -25 minut na złoty kolor.
Bułeczki spokojnie możecie spożywać przez 2 dni, są ciągle smaczne i świeże, najlepiej smakują z mlekiem lub gorącym kakao. ;-)
Jak upieczecie dajcie znać ;-)))
Życzę smacznego!
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńPyszne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuń