maja 16, 2015

Podwójnie czekoladowe śniadanie!




















Śniadanie dla ukochanego? ;-)

Podwójnie czekoladowe!

Gorące rogaliki z nadzieniem czekoladowym od Goplany, podane z gorącą czekoladą z dodatkiem chili i bitej śmietany!
 Podane do łóżka! 
Na dzień dobry!

 Czy jesteście w raju? Zdecydowanie tak!

;-)






Składniki na rogaliki:

- 750-800 g mąki pszennej
- 150 g margaryny
- 3/4 szklanki mleka 3,2%
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 paczki drożdży świeżych
Nadzienie: Czekolada Goplana Mleczna z fistaszkami!



Składniki na gorącą czekoladę z chili i bitą śmietaną:

- 150 ml śmietanki 36%
- 150 ml mleka
- 100 g czekolady Goplany mleka
- 1/3 łyżeczki chili







WYKONANIE:

ciasto

Mąkę przesiej przez sito. W kubku wymieszaj drożdże z mlekiem (1/3 szkl.), 1 łyżeczką cukru, 3 łyżkami mąki pszennej. 
W mące zrób dołek, wlej zaczyn. Pomieszaj troszkę z mąką. Odstaw na 25 minut.
Mleko, margarynę, cukier umieść w rondelku. Zagotuj. Cukier rozpuść. Płyny odstaw, powinny być ciepłe ale nie gorące. 
Wszystkie składniki umieść w misce i zagniataj ciasto. Ciasto musisz zagniatać minimum 20 minut. Wtedy będzie bardzo, bardzo puszyste!
Wyrobione ciasto odstawiamy w misce na godzinę aby wyrosło. 
Najlepiej w ciepłe miejsce.
Po tym czasie. Na stolnicy, za pomocą wałka uformuj koło i podziel na 6 trójkątów. Na podstawie trójkąta, układaj po kilka kostek czekolady i roluj, w formę rogalików.
Rogaliki ułóż na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 30 minut w temp. 170- 180 stopni C.


gorąca czekolada

W rondelku zagotuj mleko ze śmietanką i chili. Zdejmij z płyty dodaj czekoladę. Mieszaj tak długo aż się rozpuści. Wlej gorącą do filiżanki. Możesz udek orać ubitą śmietanką!

Gotowe! 

Teraz wystarczy już tylko podać swojej połówce! ;-)))

Pięknego Dnia!
















Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!


Przepis zgłaszam do konkursu z Goplaną, trzymajcie kciuki!

Z czekoladową nutą

4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI