Risotto ze szparagami!
Pysznie!
Zapraszam!
Sezon na szparagi w pełni, ulubionym daniem ze szparagami jest risotto, robię je w różnych wersjach, cześć przepisów jest już na blogu. Dzisiaj proponuję risotto na mleku kokosowym z dodatkiem chili i szparagów. Kremowe i subtelne w smaku. Polecam gorąco!
Wiosna na talerzu!
SKŁADNIKI:
- pęczek szparagów
- puszka mleka kokosowego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- chili świeże
- woda
-sól
- ryż jaśminowy
Szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki. W rondlu roztapiamy masło i oliwę, dodajemy posiekane chili, i przeciśnięty czosnek, jak i pokrojone szparagi (same główki odłóż na bok dodamy je pod koniec gotowania). Smażymy 2 minuty, dodajemy ryż i wlewamy po 100 ml mleka kokosowego. Mieszamy ciągle, czekamy aż ryż wchłonie mleko. Znowu dodajemy mleko, czekamy aż ryż wchłonie ciągle mieszając. Jak mleko się skończy dodajemy osoloną wodę. Mieszamy do momentu aż ryż będzie miękki. Pod sam koniec gotowania (max 7 minut przed końcem) dodajemy główki szparagów.Doprawiamy solą.
Gotowe!
Smacznego!
Smakowicie wygląda to risotto :) Mniam!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;-)
OdpowiedzUsuń