kwietnia 29, 2015

Wołowina po arabsku!



Bliski Wschód na talerzu!

Pysznie, kolorowo i bardzo, bardzo aromatycznie!

Uwielbiam aromaty kuchni arabskiej, mają one niepowtarzalny charakter, sprawiają, że każdy zagląda do kuchni ;-), gotujemy!



SKŁADNIKI:

- 300 g wołowiny- rostbef
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście włoszczyzny gotowej (marchew, pietruszka, seler, por w słupkach)
- duża czerwona papryka
- 1/2 małej cukinii pokrojonej jak makaron- na cieniutki paseczki
- przyprawa sumak - 2 łyżeczki płaskie
- przyprawa zatar hala-bi  - 2 łyżeczki płaskie
- czerwona papryka słodka - 1 łyżeczka 
- przyprawa harissa - 1/2 łyżeczki
- przyprawa "7 przypraw" ( w składzie:kolendra, cynamon, imbir, pieprz biały, liść laurowy, kmin, gałka muszkatołowa) - do kupienia w kuchniach świata, na stoiskach z przyprawami
- chleb pita

W woku lub na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, podsmażaj przez 1 minutę, dodaj wołowinę pokrojoną na paseczki. Smażymy 2 minuty. Dodajemy włoszczyznę, paprykę pokrojoną w paseczki, ciągle mieszając smażymy 5 minut. Następnie doprawiamy wszystkimi przyprawami, zalewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy 15 minut. Dodajemy cukinię, dusimy 4 minuty. Podajemy z chlebem pita!



3 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI