kwietnia 30, 2015

SCHAB W ZIOŁACH I SAŁATKA Z MOZZARELLĄ!







Dzisiejsza propozycja to pyszny obiad, możecie go wykonać dosłownie w max. 20 minut. 
Ta propozycja nadaje się również idealnie na zbliżające się święta grillowania, zwane najczęściej majówką ;-). Pyszny kruchy i soczysty schab w ziołach z dodatkiem lawendy, sałatka z mozzarellą i kuskus!

Smacznie!





SKŁADNIKI:

- 2 grube plastry schabu dobrej jakości
- mieszanka ziół prowansalskich
- lawenda
- tymianek
- masło, oliwa z oliwek
- kasza kuskus


Schab osuszamy ręcznikiem. Posypujemy mieszanką ziół. Zamykamy szczelnie w pojemniku i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny (schab w tej postaci możecie marynować nawet do dwóch dni, taki jest najlepszy, ważne tylko aby odlewać wodę, która się będzie wytwarzać z mięsa). Schab najlepiej zasypać ziołami wieczorem a następnego dnia na obiad będzie idealny. 
Na patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek, połóż gałązkę tymianku.
Smaż schab z każdej strony po 2 minuty (Ważne aby nie przewracać schabu w trakcie pieczenia, wtedy wyjdzie Wam twardy, smażymy jedną stronę zamykamy w ten sposób sok w środku, potem drugą i tyle ;-) , zobaczycie będzie pyszny! ). 
Kuskus robimy według przepisu na opakowaniu. Polewamy na talerzu, sosem z patelni.



Sałatka z mozzarellą:

- 2 garście rukoli
- 1/2 sałaty masłowej
- pomidorki koktajlowe - paczka
- 1/2 cebulki czerwonej
- 1 ogórek ze skórką
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka kaparów
- garść świeżej bazylii
- garść świeżej melisy
- mozzarella

Sałaty myjemy rwiemy na kawałki. Warzywa kroimy w kosteczkę. Mozzarellę w większą kostkę.




Dresing do sałaty:

- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka wody
- sól

Wszystko dokładnie wymieszaj. Polej przygotowaną sałatkę tuż przed podaniem i wymieszaj!






DO PICIA PROPONUJĘ DRINK BEZALKOHOLOWY ;-)

- 200 ml wody brzozowej
- plaster pomarańczy
- kostka lodu
- 2 plastry limonki






SMACZNEGO! KTO WPADA NA OBIAD?

;-)




PIĘKNEGO DNIA I DUŻO SŁONECZKA!

BUŹKA, ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!













4 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI