Kochani dzisiaj zapraszam Was do wypróbowania przepisu na ciasto według mojej receptury. Ciasto jest kremowe, słodkie, podawane w formie deseru na zimo. Jest z dużą ilością chałwy, czekolady białej jak i ciemnej. Na wierzchu króluje bita śmietana.
Pychota!
SKŁADNIKI:
-1,5 paczki biszkoptów
poncz: kawa z mlekiem
Biszkopty ułóż w blaszce, jeden koło drugiego polej zaparzoną kawą z mlekiem.
Na masę:
- 1 1/2 litr mleka sojowego o smaku czekoladowym
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 czubate łyżki kakao
- 200 g chałwy
- 200 g kostki masła
- 1 szklanka mleka w proszku
- 100 g cukru
W rondelku wlej mleko, dodaj mleko w proszku, cukier, masło. Ciągle mieszaj aż składniki połączą się ze sobą. Dodaj połamaną czekoladę, chałwę i kakao. Ciągle mieszając doprowadź do wrzenia. Chwilkę gotuj. Masę wystudź całkowicie.
Do wystudzonej masy dodajemy:
- 5 łyżek suszonej żurawiny
- 1 posiekaną białą czekoladę
Następnie 3 płaskie łyżki żelatyny wsyp do filiżanki. Zalej wrzątkiem i rozpuść dokładnie.
Żelatynę wlej do masy i bardzo dokładnie wymieszaj. Masę wstaw na 15- 20 minut do lodówki co 5 minut mieszając. Masa powoli zacznie gęstnieć i tężeć.
Masę wylej na biszkopty.
Wstaw na 3-5 godzin do lodówki.
NA WIERZCH:
- 500 ml schłodzonej śmietany 36%
- śmeitan-fix
- łyżka kakao do posypania
Śmietanę ubijamy na wysokich obrotach dodaj śmeitan- fix. Masę wyłóż na masę czekoladową. Posyp kakao.
Wstaw do lodówki na godzinę.
Gotowe
Smacznego!
PS. Ciasto smakowało wszystkim i rozeszło się w mig ;-))))
Buźka!
Zapraszam na mojego FB SmykWKuchni!
Zapisuję, na pewno zrobię. Dla mnie idealne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Smacznie! :)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł ;)
OdpowiedzUsuńMusiało być obłędnie słodkie, ale połączenie smaków przekonuje mnie jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuń