Czy znacie kogoś kto nie lubi pizzy?
;-))
Ja nie znam. Pizzę robię dość często, bo nie wymaga od nas za wielu składników, mąkę zazwyczaj mam w domu, oliwę z oliwek, teraz znaleźć kilka dodatków i to już prawie połowa sukcesu ;-).
Zapraszam!
SKŁADNIKI NA CIASTO NA małą PIZZĘ (PRZEPIS WŁOSKI)
- 250 g mąki (najlepiej włoskiej do pizzy)
- 2,5 g drożdży świeżych
- 150 g ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Mąkę wsyp do miski, zrób dołeczek. Do kubeczka wlej 1/2 ilości wody wymieszaj z cukrem id rożdzami. wlej w dołeczek i wymieszaj na gęstą papkę z częścią maki. Tak robimy tzw. zaczyn.
Odstawiamy miskę na 10 minut. Zaczyn podwoi swoją objętość. Wszystkie składniki dodajemy i wyrabiamy ciasto na miękką plastyczną kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.
Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto formujemy w koło. Układamy na blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy.
SOS biały do pizzy:
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżka musztardy ulubionej np. kremska (byle nie francuskiej)
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki białego wina
- chili posiekane
W/w składniki zmiksuj w blenderze. Wlej do rondelka i zagotuj. Gotuj ciagle mieszając tak aby sos się zredukował przez 5-7 minut.
Gotowym sosem smarujemy pizzę.
Dodatki do pizzy możesz wybrać wedle własnego uznania ja użyłam:
- ser żółty cheddar
- czarne oliwki
- pomidorki koktajlowe
- kapary
- żurawina w oleju
Pizzę pieczemy w nagrzanym piecu przez 35-40 minut.
Posypujemy rukolą, świeżą bazylią.
Smacznego!
Pyyyyyyszne!!!! ;-)))))))))
Cudowna pizza, domowa najlepsza :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
uwielbiam właśnie takie pizze a zielony dodatek na nich jest obowiązkowy:)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńNie powinienem tu zaglądać w porze karmienia. Zbyt ładne zdjęcia robisz - a że je się oczami to wiesz ... :-)
OdpowiedzUsuń