marca 27, 2015

Domowa pizza na białym sosie!




Czy znacie kogoś kto nie lubi pizzy?

;-))

Ja nie znam. Pizzę robię dość często, bo nie wymaga od nas za wielu składników, mąkę zazwyczaj mam w domu, oliwę z oliwek, teraz znaleźć kilka dodatków i to już prawie połowa sukcesu ;-).

Zapraszam! 







SKŁADNIKI NA CIASTO NA małą PIZZĘ (PRZEPIS WŁOSKI)

- 250 g mąki (najlepiej włoskiej do pizzy)
- 2,5 g drożdży świeżych
- 150 g ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Mąkę wsyp do miski, zrób dołeczek. Do kubeczka wlej 1/2 ilości wody wymieszaj z cukrem id rożdzami. wlej w dołeczek i wymieszaj na gęstą papkę z częścią maki. Tak robimy tzw. zaczyn.
Odstawiamy miskę na 10 minut. Zaczyn podwoi swoją objętość. Wszystkie składniki dodajemy i wyrabiamy ciasto na miękką plastyczną kulę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. 
Ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto formujemy w koło. Układamy na blaszce lub kamieniu do pieczenia pizzy.



SOS biały do pizzy:

- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżka musztardy ulubionej np. kremska (byle nie francuskiej)
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki białego wina
- chili posiekane

W/w składniki zmiksuj w blenderze. Wlej do rondelka i zagotuj. Gotuj ciagle mieszając tak aby sos się zredukował przez 5-7 minut.

Gotowym sosem smarujemy pizzę.

Dodatki do pizzy możesz wybrać wedle własnego uznania ja użyłam:

- ser żółty cheddar
- czarne oliwki
- pomidorki koktajlowe
- kapary
- żurawina w oleju

Pizzę pieczemy w nagrzanym piecu przez 35-40 minut.

Posypujemy rukolą, świeżą bazylią.






Smacznego!

Pyyyyyyszne!!!! ;-)))))))))

4 komentarze:

  1. Cudowna pizza, domowa najlepsza :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam właśnie takie pizze a zielony dodatek na nich jest obowiązkowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie powinienem tu zaglądać w porze karmienia. Zbyt ładne zdjęcia robisz - a że je się oczami to wiesz ... :-)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI