Gęsta, kremowa, sycąca, napawa kolorem, smakuje orientem. Tak pokrótce mogłabym opowiedzieć o tej zupie. Wyszło pysznie!
Palce lizać!
SKŁADNIKI:
- 600 g pokrojonej w kostkę dyni piżmowej
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- świeży imbir
- łyżka ostrej przyprawy curry indyjskie
- 2 szczypty cynamonu
- 1/3 papryczki chili
- 2 szczypty przyprawy sumak
- 1 łyżeczka pasty cytrynowej
- 100 ml mleka kokosowego
- 100 ml śmietanki 18%
- 750 ml wody
ponadto: pestki z dyni i ser np. feta
W garnku na oliwie podsmaż wraz z dynią, posiekany czosnek. Dodaj imbir, ciągle mieszając duś na małym ogniu. Dodaj przyprawy. Zalej wodą i gotuj przez 30 minut.
Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj mleko kokosowe i śmietankę. Zagotuj ponownie.
Na patelni upraż pestki dyni.
Zupę podałam z kosteczkami sera feta i pestkami z dyni!
Pyszota!
Wygląda bardzo apetycznie! :))
OdpowiedzUsuń