"Cud, miód, malina! " ;-D
Przepyszne i jakże proste ciasto, idealne do przedpołudniowej kawy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Ciasto ma bardzo wysublimowany smak przez dodatek kremu lemon curd. Krem taki można zrobić samemu, ja użyłam gotowca, miało być szybko w końcu. ;-)
Zapraszam!
Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej babuni
- 125 g masła
- 1,5 łyżki lemon curd
- 2 żółtka
-120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
+ mąka do podsypywania
Ciasto szybko zagnieść, włożyć w folię i schłodzić przez 20 minut w zamrażarce.
Ciastem schłodzonym wylep formę, pozostawiając 1/5 część na wierzch ciasta.
- 6 jabłek o kwaśnym smaku
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki lemon curd
Jabłka obierz i pokrój na równe plasterki.
Na schłodzone i wyłożone w formie ciasto, wyłóż krem lemon curd, posmaruj nim całą powierzchnię równo. Ułóż plasterki jabłek wymieszane z cukrem. Na wierzch poukładaj po kawałeczku ciasta.
Ciasto pieczemy w nagrzanym piecu przez 55 minut w temp. 200 stopni C.
Na ostanie 10 minut włączyłam termoobieg.
Smacznego!
Zapraszam na mojego Fanpage na Facebooku!
SmykWKuchni!
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuń