stycznia 15, 2015

Curry z kurczakiem, mlekiem kokosowym i marchewką!










Danie idealne na te ponure, szare i zimne dni. Też Wam brakuje słońca?
Marzy mi się taki długi słoneczny dzień i skrzypiący śnieg pod butami hmmm.
Ale wracajmy do przepisu, to danie nasyci kolorami i rozgrzeje dodatkiem chili i curry. Uwielbiam takie połączenia smaków, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też na łatwość przygotowania tej potrawy jak i zastosowanie zdrowych składników, tj. chili, pietruszka, olej kokosowy czy też kasza jaglana. Tak więc mogę Wam rzec: Na zdrowie i Smacznego! ;-)








SKŁADNIKI:

- pierś z kurczaka podwójna
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty z dyni
- chili z ziarenkami (ostre! ;-) )
- odrobina imbiru świeżego
- puszka mleka kokosowego
- natka pietruszki
- curry oryginalne
- kasza jaglana ugotowana 
- sól, 
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- około 1/2 szklanki wody (opcjonalnie)
- 2 łyżki płaskie mąki kukurydzianej



W rozgrzanym woku smaż pokrojonego w kostkę kurczaka, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir. Marchew kroimy na cieniutkie paseczki -makaron. Smażymy razem z kurczakiem około 10 minut. Dodajemy chili, curry, mleko kokosowe, dynię i dusimy około 12 minut. Możecie zagęścić mąką kukurydzianą jeżeli lubicie gęsty sos, po prostu mąkę wsyp do sosu i szybko wymieszaj tak aby nie powstały grudki.
Kaszę jaglaną ułóż na środku talerza, wlej sos z kurczakiem, posyp obficie pietruszką i odrobiną świeżego chili.













Smacznego!

Zapraszam na mojego Facebooka SmykWKuchni!







1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI