Rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni i papryki z dodatkiem czosnku i imbiru, typowa jesienna zupa, mocno aromatyczna, sycąca i pyszna!
Polecam!
SKŁADNIKI:
- pieczona dynia Hokkaido
- 3 pieczone papryki węgierskie
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- świeży imbir
- sól morska
- 500 ml wody
- pestki z dyni do przybrania
Dynię kroimy w księżyce, paprykę na pół i pieczemy w piekarniku 35 minut.
W garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj wodę, miąższ z dyni, i miąższ z pieczonej papryki (bez skórki!), posiekany imbir, dopraw solą i pieprzem, gotuj 30 minut. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Gotuj jeszcze 10 minut ciągle mieszając, podawaj gorące z pestkami dyni, możesz też skropić oliwą z oliwek!
Pyszna!
Smacznego!
Zapraszam na FanPage SmykWKuchni na Facebooka!
pyszna...!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuń