października 20, 2014

Tarta RARYTAS...








Wykwintna, nietuzinkowa i jedyna w swoim rodzaju...



Rozkoszne połączenie kruchego ciasta, brokułów, gruszek - konferencji i sosu na bazie serka pesto- rukola od Arla Apetina, smak wzmacniają suszone gruszki kalifornijskie  i odrobina miodu. Jednym słowem rarytasowy obiad ;-)

Jako technolog żywności mam nawyk czytania etykiet, serek nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych aromatów ;-) można jak się chce ;-)

Zapraszam!






SKŁADNIKI:

na wierzch:

- 1 dojrzała i dorodna gruszka konferencja
- serek PESTO-RUKOLA - Arla Apetina
- 2- 3 różdżki ugotowanego brokuła
- kilka suszonych śliwek kalifornijskich
- ząbek czosnku
- łyżka miodu
- pieprz kolorowy
- kilka listków świeżego tymianku
- 1 jajo

na ciasto:

- 3/4 szklanki mąki
- 2 czubate łyżki masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia








JAK ZROBIĆ?


1. Mąkę przesyp do miski, dodaj masło i pozostałe składniki na ciasto. Szybko zagnieć ciasto, tak aby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schładzaj w lodówce przez godzinę.

2. Gruszkę pokrój na plastry.

3. Brokuła podziel na małe różdżki.

4. W miseczce połącz za pomocą trzepaczki serek Pesto- Rukola Arla Apetina, przyprawy, jajo i miód.

5. Ciastem wyłóż formę do pieczenia. Ułóż gruszkę, brokuły i śliwki, zalej przygotowanym sosem. Zapiekaj w temp. 180 stopni C przez 55 minut.

6. Tartę możesz podawać na gorąco jak i na zimno. Polecam z białym winem!

Wyborna!







Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!







Dania z serkami kremowymi

3 komentarze:

  1. wygląda przepięknie! rzeczywiście świetny rarytas :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio "wzięło" mnie na tarty ;) Ta wygląda pszepysznie, na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI