Sezon na dynię w pełni, u mnie dynia ciągle na talerzu. Uwielbiam ją chyba w każdej postaci, a w tym roku nie boję i się i eksperymentuję z dynią na wszelakie sposoby i jak na razie wychodzą obłędne przepisy. Jestem mile zaskoczona jak łatwo można dynię połączyć chyba z każdym składnikiem i jak pięknie się komponuje. Nadaje charakterystycznego i za razem wyjątkowego smaku. Dzisiaj na talerzu ląduje prawdziwy włoski makaron włoski lasagne, który połączyłam z bakłażanem i obłędnym sosem dyniowym. Pysznie!
LASAGNE Z BAKŁAŻANEM I DYNIĄ
SKŁADNIKI:
- 1 dynia mała
- 3 ząbki czosnku
- 1 1/2 bakłażana
- 5 jajek
- serek śmietankowy
- chili świeże
- 1 szalotka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 7 małych oscypków wędzonych
Wykonanie:
- posiekaj cebulę- szalotkę i czosnek, zeszklij na maśle
- dynię kroimy ze skórą, usuwamy pestki, pieczemy w piekarniku przez 45 minut.
- miąższ oddzielamy od skórki
- w dużej misce zmiksuj miąższ z dyni, podsmażoną cebulkę i czosnkiem, serek śmietankowy, jajka, dodaj posiekane chili
- bakłażan kroimy na plastry solimy i odkładamy aż bakłażan puści sok
- naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oliwą ułóż plastry bakłażana, plastry makaronu, plastry bakłażana, plastry makaronu aż do wyczerpania składników. Całość zalej masą dyniową. Na wierzch ułóż pokrojone oscypki. Zapiekaj 55 minut w temp. 200 stopni C.
Smacznego!
mniam! ;)
OdpowiedzUsuń;-) fajna rzecz taka inna w smaku zupelnie ;-)
OdpowiedzUsuńBoski pomysł na inną wersję lazanii :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuń