Śniadanie!
Idealna pora dnia na kreatywne wyżycie się i zrobienie dla bliskich czegoś wyjątkowego, smacznego, nietuzinkowego i obłędnego w smaku!
Idealne chrupiące dyniowe gofry z kwaśno- słodkim dżemem z czarnej porzeczki Łowicz, z dużą ilością świeżej szałwii i chipsem z szynki parmeńskiej.
Hmmmm...
Było przepysznie!
Dżem dobry, pobudka!
Kto by nie chciał wstać rano na takie śniadanie?! ;-)
SKŁADNIKI:
NA GOFRY:
- 1/2 szklanki puree z piecznej dyni
- świeże chili
- 1/2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 2 jaja
- olej rzepakowy do smarowania tortownicy
W/w składniki za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę.
Smaż gofry (jeśli nie posiadasz gofrownicy, możesz użyć np. grilla elektrycznego jak ja ;-) )
- dżem Łowicz z czarnej porzeczki
- świeże liście szałwii
- szynka parmeńska
Na usmażone gofry, wyłóż dżem Łowicz i sporą garść szałwii, przykryj gofrem posmaruj dżemem i ułóż chips z szynki parmeńskiej. (Chipsy najłatwiej zrobisz w następujący sposób: na ręczniku papierowym ułóż plaster szynki i włóż na 35 sekund do mikrofali, szynka się pięknie upraży, uformuj pożądany kształt i ułóż na gofrze). Posyp listkami szałwii!
Dobre! ;-)
Smacznego!
;-) dzięki
OdpowiedzUsuń