października 16, 2014

Dyniowe gofry z chipsem z szynki parmeńskiej!




Śniadanie!

Idealna pora dnia na kreatywne wyżycie się i zrobienie dla bliskich czegoś wyjątkowego, smacznego, nietuzinkowego i obłędnego w smaku! 
Idealne chrupiące dyniowe gofry z kwaśno- słodkim dżemem z czarnej porzeczki Łowicz, z dużą ilością świeżej szałwii i chipsem z szynki parmeńskiej. 
Hmmmm...
Było przepysznie!


Dżem dobry, pobudka!



Kto by nie chciał wstać rano na takie śniadanie?!  ;-)






SKŁADNIKI:

NA GOFRY:
- 1/2 szklanki puree z piecznej dyni
- świeże chili
- 1/2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
- 2 jaja
- olej rzepakowy do smarowania tortownicy

W/w składniki za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę.
 Smaż gofry (jeśli nie posiadasz gofrownicy, możesz użyć np. grilla elektrycznego jak ja ;-) )



- dżem Łowicz z czarnej porzeczki
- świeże liście szałwii
- szynka parmeńska

Na usmażone gofry, wyłóż dżem Łowicz i sporą garść szałwii, przykryj gofrem posmaruj dżemem i ułóż chips z szynki parmeńskiej. (Chipsy najłatwiej zrobisz w następujący sposób: na ręczniku papierowym ułóż plaster szynki i włóż na 35 sekund do mikrofali, szynka się pięknie upraży, uformuj pożądany kształt i ułóż na gofrze). Posyp listkami szałwii!

 Dobre! ;-)

Smacznego!





Dżem dobry, pobudka

1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI