Pyszne i egzotyczne danie, krewetki z kuskusem i szpinakiem, podane z skarmelizowanymi gruszkami w sosie miodowo-cytrynowym.
POMYSŁ NA SOBOTNI OBIAD!
ZAPRASZAM!
SKŁADNIKI:
- 2 dojrzałe gruszki
- 2 łyżki miodu eukaliptusowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz kolorowy
- sól
- łyżka masła karmelizowanego
W rondelku rozpuść masło dodaj gruszki, podsmażaj 2 minuty, dodaj resztę składników. Poczekaj aż sos zacznie się karmelizować. Zdejmij z ognia.
- 1/3 opakowania kaszy kuskus
- 300 g krewetek tygrysich
- sok z 1/4 cytryny
- 2 łyżki śmietanki 18%
- 3 łyżki masła
- sól morska
- odrobina chili
- olej sezamowy
- 2 ząbki czosnku
- 250 szpinaku
Kaszę kuskus przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krewetki podsmaż na maśle z dodatkiem chili, czosnku, soku z cytryny, maksymalnie 3 minuty. Dodaj śmietankę i szpinak duś około 6 minut. Dodaj kaszę, wszystko wymieszaj razem. Podawaj od razu gorące z gruszkami!
SMACZNEGO!
pycha ;)
OdpowiedzUsuń