września 17, 2014

Bułki pszenne z miodem!


Chyba nie ma nic lepszego jak własnoręcznie zrobione pieczywo.
Pachnie w całym domu, smakuje obłędnie!

Polecam!



SKŁADNIKI:

- 1 kg mąki pszennej babuni
- 20 g drożdży świeżych
- 2 g soli
- 6 łyżek miodu
- 1 łyżeczka cukru do rozczynu
- 600 ml ciepłego mleka 3,2% tłuszczu
- garść pestek z dyni


Mąkę przesyp do miski, zrób dołeczek dodaj pokruszone drożdże, cukier i część ciepłego mleka, Wymieszaj i dostaw na 20 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Ciasto podwoi swoją objętość. Uformuj z małych kuleczek bułeczki i ułóż na blaszce. 
Odstaw na 20 minut. 
Wstaw do nagrzanego piekarnika. 
Temp. 220 stopni C. Czas pieczenia 35- 40 minut.

Pięknego dnia!

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI