Szaleństwo! Dzisiaj robimy bułki pszenne z płatkami owsianymi na patelni! Tak, tak dobrze czytasz na patelni, nie w piekarniku, przygotowanie ich nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a smak zaskoczy i zachwyci. Wrócisz nie raz do tego przepisu ;-)
Bułeczki przygotowujemy z mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą obciążały pieczywa.
Składniki na zaczyn:
- 1/4 drożdży świeżych
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki ciepłej wody
Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę.
Składniki na ciasto główne:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 300 ml letniej wody do stopniowego dodawania
- 4 g soli
- w/w zaczyn
Wymieszaj dłońmi składniki stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto ( co najmniej 15 minut) Uformuj kulę, ułóż w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
Uformuj małe kuleczki i ułóż na blacie do wyrośnięcia. Rozgrzej patelnię i ułóż bułeczki zmniejsz gaz do minimum i przykryj patelnię szczelnie pokrywką. Bułeczki będą się piekły na patelni. Nie podnoś pokrywki, wydobywająca się para jest niezbędna do prawidłowego wzrostu ciasta!
Z każdej strony pieczemy po 12 minut.
Wyjmujemy na kratkę i studzimy!
Pyszne!
Ile bułeczek wychodzi z tylu składników? :)
OdpowiedzUsuńjeszcze takich bułeczek nie widziałam ;))
OdpowiedzUsuńale świetne! kurczę, podoba mi się tu! będę na pewno częściej. masz super przepisy :)
OdpowiedzUsuńdziękuję i zapraszam częściej ;-)
Usuń