września 09, 2014

Bułeczki z patelni!





Szaleństwo! Dzisiaj robimy bułki pszenne z płatkami owsianymi na patelni! Tak, tak dobrze czytasz na patelni, nie w piekarniku, przygotowanie ich nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a smak zaskoczy i zachwyci. Wrócisz nie raz do tego przepisu ;-)






Bułeczki przygotowujemy z mąki pszennej o zawartości białka minimum 10g, np. mąką Babuni, jak i płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą obciążały pieczywa. 


Składniki na zaczyn:

- 1/4 drożdży świeżych
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki ciepłej wody

Składniki wymieszaj i odstaw na godzinę.


Składniki na ciasto główne:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 300 ml letniej wody do stopniowego dodawania
- 4 g soli
- w/w zaczyn

Wymieszaj dłońmi składniki stopniowo dodawaj wodę i wyrabiaj ciasto ( co najmniej 15 minut) Uformuj kulę, ułóż w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.

Uformuj małe kuleczki i ułóż na blacie do wyrośnięcia. Rozgrzej patelnię i ułóż bułeczki zmniejsz gaz do minimum i przykryj patelnię szczelnie pokrywką. Bułeczki będą się piekły na patelni. Nie podnoś pokrywki, wydobywająca się para jest niezbędna do prawidłowego wzrostu ciasta!
Z każdej strony pieczemy po 12 minut. 
Wyjmujemy na kratkę i studzimy!

Pyszne!





















4 komentarze:

  1. Ile bułeczek wychodzi z tylu składników? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze takich bułeczek nie widziałam ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. ale świetne! kurczę, podoba mi się tu! będę na pewno częściej. masz super przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI