września 09, 2014

Apple pie- amerykańska szarlotka!










Apple pie to wspaniała i przepyszna szarlotka, największą sztuką jest wykonanie idealnego ciasta kruchego, szarlotkę możecie zrobić na kilka sposobów, ja przygotowałam ją z jednego dużego okręgu którego boki zawinęłam. Możecie też wyciąć dwa blaty jeden na spód, drugi na górę. 
Środek wypełniają jabłka, jabłka powinny być najwyższej jakości, najlepiej jakaś starsza odmiana i oczywiście kwaskowate, z dodatkiem cynamonu i kardamonu!

Obłędne!

;-)








Kilka słów o cieście kruchym...

MUSICIE TO WIEDZIEĆ ....


- stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha się od 35 do 100%...
- lepiej nie stosować margaryny tylko masło, które daje niezastąpiony smak...
- kruchość ciasta wzmagają żółtka...
- śmietana nadaje niepowtarzalnego aromatu...
- istotna jest technika, zawsze dodajemy schłodzone produkty...
- nigdy nie zagniatamy dłońmi, zawsze nożem...
- po wyrobieniu zawsze mocno schładzamy
- pieczemy zawsze w gorącym piecu 200-230 stopni C...





SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE:

- 440 g mąki pszennej
- 200 g masła schłodzonego
- 4 żółtek schłodzonych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! )
- 2 łyżki maślanki
- plus mąka do podsypywania


Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut.



- 1,5 kg jabłek
- 50 g cukru brązowego
- 100 g cukru białego
- cukier waniliowy
- cynamon, kardamon, odrobina skórki z cytryny


Jabłka kroimy na plasterki, mieszamy z w/w składnikami.


Ciasto rozwałkuj na duży blat, na środku ułóż jabłka. Boki ciasta zawiń energicznym ruchem.
Pieczemy na złoty kolor w nagrzanym piecu w temp. 220 stopni C.
Czas pieczenia: 45-55 minut.










Ciasto było po prostu obłędne, nie mogliśmy od niego odejść. Musicie koniecznie zrobić, a będziecie zachwyceni!

Buuuuziaki!







Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!

2 komentarze:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI