Letni, smaczny i dietetyczny obiad!
Placuszki cukiniowo-ziemniaczane z dużą, ilością natki pietruszki. Przepyszne połączenie smaków. Proste w wykonaniu. Obiad gotowy w 20 minut!
SKŁADNIKI:
- 500g ugotowanych młodych ziemniaków
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 2 małe cukinie
- 1/2 cebuli
- 5 łyżek natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól pozostaw na 15 minut, po tym czasie wyciśnij cukinię i odlej powstały sok
- ziemniaki przeciśnij przez praskę
- cebulę zetrzyj na tarce, dodaj ziemniaki, cukinię i resztę składników
- wymieszaj wszystko na jednolitą masę -powinna być gęsta
- smaż na patelni teflonowej na minimalnej ilości oleju rzepakowego
Placuszki możecie podać też z sosem jogurtowym (jogurt naturalny, sól, pieprz, posiekana bazylia, sok z cytryny, odrobina ziół np. prowansalskich)
Smacznego!!!
Zapraszam na FB!
Pięknego dnia!
Karola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.