lipca 18, 2014

Obiad na lato - Placuszki cukiniowo-ziemniaczane!




Letni, smaczny i dietetyczny obiad!



Placuszki cukiniowo-ziemniaczane z dużą, ilością natki pietruszki. Przepyszne połączenie smaków. Proste w wykonaniu. Obiad gotowy w 20 minut!



SKŁADNIKI:

- 500g ugotowanych młodych ziemniaków
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 2 małe cukinie
- 1/2 cebuli
- 5 łyżek natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz

WYKONANIE:

- cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól pozostaw na 15 minut, po tym czasie wyciśnij cukinię i odlej powstały sok
- ziemniaki przeciśnij przez praskę 
- cebulę zetrzyj na tarce, dodaj ziemniaki, cukinię i resztę składników
- wymieszaj wszystko na jednolitą masę -powinna być gęsta
- smaż na patelni teflonowej na minimalnej ilości oleju rzepakowego



Placuszki możecie podać też z sosem jogurtowym (jogurt naturalny, sól, pieprz, posiekana bazylia, sok z cytryny, odrobina ziół np. prowansalskich)





Smacznego!!!

Zapraszam na FB!




Pięknego dnia!

Karola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI