Jestem bardzo szczęśliwa, że powstał tak ciekawy konkurs ( www.comfortfood.pl.) związany z dniem Mamy i ukochanym przez Was- daniem, które to robiła z całego serca, specjanie dla Was. Ja mogłabym zamieścić całą masę przepisów, które zawsze będą mi się kojarzyć z czasem dzieciństwa, ponieważ moja mama uwielbiała piec i gotować. Ale pieczenie stało się jej prawdziwą pasją i jest w tym niedoścignioną mistrzynią! Smak jej ciast jest nie do podrobienia przez nikogo. Kto próbował ten wie o czym mówie!
Ale są pewne przepisy, na których myśl od razu czuje się smak i zapach. I takim właśnie jest przepyszne ciasto drożdżowe, które moja mama robiła dość często jak byłam dzieckiem. Najbardziej uwielbiałam to z z sezonowymi owocami i całą masą kruszonki na górze. Już po przekroczeniu progu domu, unosił się ten zniewalający zapach pieczonego ciasta, który wkradał się do każdego pomieszczenia, i powodował że każdy z nas przebierał z nogi na nogę, w oczekiwaniu na moment kiedy to w końcu ciasto się upiecze i będzie można rozkoszować się jego smakiem. Mama zawsze nie pozwalała jeść gorącego ciasta, bo twierdziła, że będą nas bolały brzuchy, ale kto by Jej wtedy słuchał, gdy na stole stało, pachnące ciasto drożdżowe z rabarbarem z własnego ogrodu i najlepszą na świecie kruszonką...
Poza tym, nie ma nic przyjemnieszego, jak poparzyć sobie palce, odrywając ukradkiem kawałeczek gorącej jeszcze kruszonki ;-)))
Zapraszam!
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE:
SKŁADNIKI:
- 750g mąki pszennej (np. babuni, wrocławska, poznańska)
- 150 g cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
-5 kropli aroamtu cytrnowego
- 250 g masła roztopionego w rondelku
- 1/2 opakowania świeżych drożdży
- 100ml ciepłego mleka
- 5 jajek
- 5 łodyg rabarbaru
- 5 łyżek cukru
na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 75 g cukru
- 75 g masła
- rodzynki
WYKONANIE:
- mąkę wsyp do miski
- drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem curku
- zrób wgłębienie w mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną maki, pozostaw do podwojenia objętości
- w misce za pomocą miksera utrzep jajka z cukrem,
- zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki
-wyrabiamy ciasto dość energicznie, aż zaczną się pojawiać pęchęrzyki powietrza, a ciasto będzie odchodziło od miski (nie mniej niż 15- 20 minut)
- odstawiamy na godzinę aby ciasto wyrosło
- w tym czasie obieramy rabarbar, kroimy łodygę w paski o grubości 2 cm
- na dużej patelni smazymy rabarbar z cukrem,
- wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, odrywamy połowę, na stolnicy wałkujemy na blat o grubości 1,5 cm
- na blacie łyżką rozporowadzamy przesmażony rabarbar, posypujemy rodzynkami
- blat rolujemy w wałek, kroimy (tak jak na bułki ślimaki) na 6-8 cm kawałki, i ukłądamy spiralą do góry na blaszce, kawałek po kawałku koło siebie.
- odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce
- wstawiamy do nagrzanego pieca, pieczemy 60 minut w temp 200 stopni C
Prze, prze, przepyszne!
idelanie puszyste i wilgotne...
idealnie słodko - kwaśne...
SMACZNEGO!
ZE SPECJALNĄ DEDYKACJĄ DLA MOJEJ MAMY :*
MIŁEGO DNIA!
KONKURS:
Wspaniałe drożdżowe i cudne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
jakie przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda:) Bardzo lubię ciasta drożdżowe:P
OdpowiedzUsuń