kwietnia 04, 2014

RED VELVET CAKE






Przepyszny, Oszałamiający i Zachwycający, tak bym mogła w trzech słowach opisać ten tort! Przepyszny w smaku dzięki połączeniu malin i bitej śmietany, Oszałamiający w wyglądzie- zaprezentowany gościom robi piorunujące wrażenie, Zachwycający nawet tych, którzy za słodkościami nie przepadają, ale Jemu oprzeć się nie mogą. 


Zapraszam!






SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
- 8 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1,3 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
- barwnik czerwony

WYKONANIE:
- oddziel żółtka od białek
- w misce ubij białka na sztywno z szczyptą soli
- do ubitej piany z białek dodaj cukier - ubij na sztywno
- dodaj mąkę ziemniaczaną
- dodaj żółtka wymieszane z octem
- mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
- dodaj do masy mąkę z proszkiem i barwnik, wymieszaj na bardzo małych obrotach
- piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku 50 minut
- biszkopt studzimy całkowicie, po tym czasie kroimy na 4 blaty






SKŁADNIKI NA KREMY DO TORTU:

- 2 małe słoiczku konfitury malinowej

NA BITĄ ŚMIETANĘ:

- 0,5 l śmietany 36%
- 1 śmietan- fix
- 2 łyżki cukru pudru

WYKONANIE:
- schłodź śmietanę w lodówce minimum przez 5 godzin (najlepiej całą noc)
- w misce ubijaj na najwyższych obrotach śmietanę, jak będzie już prawie ubita (sztywna, kremowa), dodaj śmeitnan- fix, ubijaj kolejne 3 minuty
- dodaj cukier, ubijaj 1 minutę
- masa jest gotowa

KREM Z MLEKIEM W PROSZKU NA DWIE WARSTWY:

- kostka margaryny
- 300g mleka w proszku
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka 3,2%

WYKONANIE:
- w misce ucieramy -10 minut- margarynę na tzw. puch (margaryną ma być puszysta i kremowa)
- dodajemy po łyżce cukru, po łyżce mleka w proszku na zmianę, aż do wyczerpania składników
- dodajemy mleko, ucieramy jeszcze około 3 minuty
- krem jest gotowy



KOLEJNOŚĆ BLATÓW I KREMÓW OD GÓRY DO DOŁU

1. NA SAMĄ GÓRĘ I DOOKOŁA TORTU BITA ŚMIETANA
2. BLAT BISZKOPTU
3. KREM Z MLEKA W PROSZKU
4. WARSTWA KONFITURY MALINOWEJ
5. BLAT BISZKOPTU
6. KREM Z MLEKA W PROSZKU
7. BITA ŚMIETANA
8. KONFITURA MALINOWA
9. BLAT BISZKOPTU

Jak będziecie przygotowywać tort to zaczynamy od samego dołu czyli od punktu 9 do 1.
Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem.

PONCZ

- szklanka herbaty
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy





Tort dekorujemy konfiturą malinową i listkiem mięty bądź melisy ;-)







JAK SIĘ WAM PODOBA?
 




BUZIAKI!

ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI!


9 komentarzy:

  1. Wygląda fenomenalnie :) Podoba mi się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaką średnice ma biszkopt ? :)
    Tort na zdjęciu wyszedł smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaką średice ma biszkopt ?
    Śliczny tort na

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny i zapewnie pyszny tort :)
    Mam pytanie, jakiej średnicy jest biszkopt tortu ?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak, wygląda absolutnie spektakularnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się tort-rewelacja,tylko mam pytanie-czy konfiturą malinową może być drzem malinowy dobrego gatunku

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć, pewnie że może tylko musi być nisko- słodzony i nie moze miec pesteczek z malin ;-)

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI