Przepyszny, Oszałamiający i Zachwycający, tak bym mogła w trzech słowach opisać ten tort! Przepyszny w smaku dzięki połączeniu malin i bitej śmietany, Oszałamiający w wyglądzie- zaprezentowany gościom robi piorunujące wrażenie, Zachwycający nawet tych, którzy za słodkościami nie przepadają, ale Jemu oprzeć się nie mogą.
Zapraszam!
SKŁADNIKI:
BISZKOPT:
- 8 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 1,3 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
- barwnik czerwony
WYKONANIE:
- oddziel żółtka od białek
- w misce ubij białka na sztywno z szczyptą soli
- do ubitej piany z białek dodaj cukier - ubij na sztywno
- dodaj mąkę ziemniaczaną
- dodaj żółtka wymieszane z octem
- mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia
- dodaj do masy mąkę z proszkiem i barwnik, wymieszaj na bardzo małych obrotach
- piecz biszkopt w nagrzanym piekarniku 50 minut
- biszkopt studzimy całkowicie, po tym czasie kroimy na 4 blaty
SKŁADNIKI NA KREMY DO TORTU:
- 2 małe słoiczku konfitury malinowej
NA BITĄ ŚMIETANĘ:
- 0,5 l śmietany 36%
- 1 śmietan- fix
- 2 łyżki cukru pudru
WYKONANIE:
- schłodź śmietanę w lodówce minimum przez 5 godzin (najlepiej całą noc)
- w misce ubijaj na najwyższych obrotach śmietanę, jak będzie już prawie ubita (sztywna, kremowa), dodaj śmeitnan- fix, ubijaj kolejne 3 minuty
- dodaj cukier, ubijaj 1 minutę
- masa jest gotowa
KREM Z MLEKIEM W PROSZKU NA DWIE WARSTWY:
- kostka margaryny
- 300g mleka w proszku
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka 3,2%
WYKONANIE:
- w misce ucieramy -10 minut- margarynę na tzw. puch (margaryną ma być puszysta i kremowa)
- dodajemy po łyżce cukru, po łyżce mleka w proszku na zmianę, aż do wyczerpania składników
- dodajemy mleko, ucieramy jeszcze około 3 minuty
- krem jest gotowy
KOLEJNOŚĆ BLATÓW I KREMÓW OD GÓRY DO DOŁU
1. NA SAMĄ GÓRĘ I DOOKOŁA TORTU BITA ŚMIETANA
2. BLAT BISZKOPTU
3. KREM Z MLEKA W PROSZKU
4. WARSTWA KONFITURY MALINOWEJ
5. BLAT BISZKOPTU
6. KREM Z MLEKA W PROSZKU
7. BITA ŚMIETANA
8. KONFITURA MALINOWA
9. BLAT BISZKOPTU
Jak będziecie przygotowywać tort to zaczynamy od samego dołu czyli od punktu 9 do 1.
Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem.
PONCZ
- szklanka herbaty
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
Tort dekorujemy konfiturą malinową i listkiem mięty bądź melisy ;-)
JAK SIĘ WAM PODOBA?
BUZIAKI!
ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI!
Wygląda fenomenalnie :) Podoba mi się bardzo :)
OdpowiedzUsuńJaką średnice ma biszkopt ? :)
OdpowiedzUsuńTort na zdjęciu wyszedł smakowicie :)
Jaką średice ma biszkopt ?
OdpowiedzUsuńŚliczny tort na
Śliczny i zapewnie pyszny tort :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie, jakiej średnicy jest biszkopt tortu ?
pozdrawiam
26 cm
OdpowiedzUsuńAle piękny!
OdpowiedzUsuńO tak, wygląda absolutnie spektakularnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się tort-rewelacja,tylko mam pytanie-czy konfiturą malinową może być drzem malinowy dobrego gatunku
OdpowiedzUsuńCześć, pewnie że może tylko musi być nisko- słodzony i nie moze miec pesteczek z malin ;-)
OdpowiedzUsuń