marca 12, 2014

BUŁKI DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ I DŻEMEM




;-)

Dzień Dobry!

Kto by nie chciał takiego śniadanka... hmmm świeże bułeczki drożdżowe z dżemem z borówki amerykańskiej z kruszonką, podane z kawą z mlekiem... Kto chętny???







Składniki:

- 1 kg mąki
- 500ml ciepłego mleka
- 1/2 paczki drożdży
- 200 g cukru
- 150 g margaryny
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- zapach cytrynowy
- mąka do podsypywania
- słoiczek dżemu z borówki amerykańskiej

Mleko podgrzać. Mąkę przesiać do dużej miski, zrobić zagłębienie, wsypać pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i niewielką ilość mleka. Wymieszać z odrobiną mąki, na gęstą papkę. Oprószyć rozczyn mąką i odstawić na 10 minut. 
Wyrabiamy ciasto, dodajemy do miski mleko i zaczynamy wyrabiać. W miseczce ucieramy jajka z cukrem, dodajemy do masy ciągle wyrabiając, na samym końcu tłuszcz (masło rozpuszczamy w rondelku). 
Ciasto drożdżowe tym lepsze im dłużej wyrabiane, więc jest okazja do wyćwiczenia mięśni rąk ;-)

Odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy małe kulki, dżem możecie zawijać w środek lub układać na wierzch. Bułki układamy na papierze do pieczenia, smarujemy za pomocą pędzla żółtkiem jaja, posypujemy kruszonką, składniki poniżej! Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, przed pieczeniem.
Pieczemy 25-30 minut.

na kruszonkę:
-150 g mąki
- 80 g cukru
- 150 g masła

SMACZNEGO ;-)


POZDRAWIAM CIEPLUTKO ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI!

MIŁEGO DNIA!

;-)



1 komentarz:

  1. Jakie śliczne! Zjadłabym, mogę jedną ukraść? :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI