lutego 16, 2014

Kwaśnica na żeberkach z boczkiem!

Kochani zgodnie z obietnicą w najbliższym czasie będę też zamieszczać posty dla tych, którzy nie mają powodów do odchudzania się, np. jak mój mąż. Dla niego ciągle przygotowywuje posiłki, jakiś czas temu "chodziła" za nim kwaśnica, więc zdradzę Wam mój kolejny przepis na tą zupę.

Zapraszam do wspólnego gotowania!


Składniki:

- 500 g żeberek wieprzowych
- 250 g boczku wędzonego
- opakowanie kapusty kiszonej wysokiej jakości
- 4 ziemniaki
- cebula
- 1/3 selera
- 2 marchewki
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- pieprz czarny ziarnisty
- opakowanie żurku (w torebce)
- kilka ziarenek kopru włoskiego
- garść suszonych prawdziwków



Do dużego garnka (ok. 4,5 - 5 l) wlewamy zimną wodę, wkładamy żeberka, przyprawy, grzyby i włoszczyznę, gotujemy do miękkości (około 1h). Następnie dodajemy pokrojony w plastry boczek. Gotujemy 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną z sokiem. Gotujemy kolejne 25 minut. Żurek z torebki mieszamy rózgą w naczyniu ze szklanką wody, i wlewamy do gotującej się zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Smacznego! Hej! 



1 komentarz:

  1. Jak ja dawno takiej nie jadłam, rewelacja! Ale mi ochoty narobiłaś :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI