Tort Pinacolada!
Najlepszy! ;-)
Składniki:
biszkopt:
- 6 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka octu
Wykonanie:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną masę dodajemy szczyptę soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku (wymieszane z octem), delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy 45-50 minut w temp 180 stopni C.
Krem nr 1:
- 2 budynie śmietankowe z cukrem
- 2 szklanki mleka
- 200 g margaryny
Po przygotowaniu budyniu ucieramy na puch z margaryną. Najpierw ucieramy samą margarynę minimum 10 minut, potem dodajemy po łyżce budyniu.
Krem nr 2:
-3/4 puszki ananasów
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3/4 margaryny
- sok z cytryny (połówki)
- łyżka czubata cukru
W rondelku gotujemy zmiksowane ananasy, dodajemy sok z cytryny i cukier, mąkę mieszamy z małą ilością wody, dodajemy do gotującej sie masy, ciągle mieszając, utworzy nam się masa o konsystencji budyniu, całkowicie studzimy. Ucieramy na puch z margaryną
Poncz nr 1 na dwa blaty :
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyzki syropu klonowego
- 3 łyżki likieru kokosowego np. Canarii
- 100 ml przegotowanej wody
Poncz nr 2 na 1 blat:
- 50 ml wody
- 2 łyżki Blue Curacaco
- łyżka soku z limonki
Beza kokosowa:
- 3białka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 g wiórków kokosowych
- 5 łyżek cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem mąkę i wiórki. Piana ma być pięknie szklista. Pieczemy 60 min. (Ja piekłam w piekarniku gazowym na 1)
Ponadto:
- 5 łyżek dżemu z borówki amerykańskiej (ewentualnie porzeczkowy)
Biszkopt kroimy na 3 blaty, jeden układamy na sam spód, polewamy ponczem nr 1, smarujemy kremem z ananasami, na to układamy drugi blat, nasączamy ponczem nr 2, na to wykładamy krem nr 1, układamy trzeci blat, nasączony obficie ponczem nr 1, smarujemy kremem nr 1, bezę odwracamy i od spodu, trzymając ją na ręce smarujemy dżemem, szybkim ruchem obracając układamy na kremie, smarujemy na sam wierzch krem nr 1, jak i cały tort. Na samym końcu tort posypujemy wiórkami kokosowymi.
Tort wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Ponadto:
- 5 łyżek dżemu z borówki amerykańskiej (ewentualnie porzeczkowy)
Biszkopt kroimy na 3 blaty, jeden układamy na sam spód, polewamy ponczem nr 1, smarujemy kremem z ananasami, na to układamy drugi blat, nasączamy ponczem nr 2, na to wykładamy krem nr 1, układamy trzeci blat, nasączony obficie ponczem nr 1, smarujemy kremem nr 1, bezę odwracamy i od spodu, trzymając ją na ręce smarujemy dżemem, szybkim ruchem obracając układamy na kremie, smarujemy na sam wierzch krem nr 1, jak i cały tort. Na samym końcu tort posypujemy wiórkami kokosowymi.
Tort wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Wspaniały tort!
Przepyszne połączenie smaków!
Gorąco polecam!
Pozdrawiam cieplutko 3majcie się;-) !!!
Przepyszne połączenie smaków!
Gorąco polecam!
Pozdrawiam cieplutko 3majcie się;-) !!!
Jaki ładny, jaki duży! W sam raz na takiego pasi brzucha jak ja:)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda, taki wysoki i kolorowy :)
OdpowiedzUsuń